För inte så länge sedan förbjöds rökning på några stränder runt om i världen i bland annat Lettland, New York och på Gran Canaria. Det är inte röken som är den främsta orsaken utan fimparna. Att städa upp fimpar är tidskrävande och kostsamt.
Än så länge har ingen strand i Sverige infört rökförbud, dock har många stränder problem. När SVT:s Rapport uppmärksammar ettårsdagen för de nya reglerna om nedskräpningsbot säger miljöminister Lena Ek att dagens regler är ganska bra. Men vi på Håll Sverige Rent tycker fortfarande att fimpar och annat småskräp som förekommer i stora mängder ska inkluderas
i reglerna om ordningsbot, annars sänds fel signaler, signaler som i sig grundlägger ett felaktigt beteende.
Nedskräpning har många negativa effekter; miljömässiga, sociala och ekonomiska. Det förfular vår miljö, leder till skadegörelse och klotter och kostar för dem som måste städa. På många campingar och badplatser längs Östersjöns kuster läggs stora summor på att städa. Självklart ska det vara lätt att göra rätt för den enskilda människan och de flesta människor tar med sig skräpet till närmsta soptunna. Men vissa låter glasspappret singla ner på marken, och vissa fimpar
i sanden.
Vi tror att kunskap och fakta är viktigt för att kunna arbeta effektivt mot nedskräpningen. Dels kan aktörer enklare sätta in rätt åtgärder med ett bra underlag. Dels är det enklare att arbeta förebyggande mot nedskräpningen när vi vet vilket skräp det handlar om och vilka mängder det är. Därför kommer vi nu att mäta skräpet längs med kusterna i Sverige, Finland, Lettland och Estland för att ta reda på hur det egentligen står till.
Mätningen genomförs i det internationella projektet MARLIN - Baltic Marine Litter. Metoden att mäta skräp har Håll Sverige Rent tagit fram utifrån UNEP/IOC:s riktlinjer. Med mätningen kan vi identifiera var skräpet kommer ifrån, kategorisera och få en bättre överblick hur mycket skräp det faktiskt finns på stränderna och samla ihop jämförbar data.
Håll Sverige Rent har tidigare räknat ut att hela en miljard fimpar hamnar på våra gator och torg varje år. Hur det ser ut på stränderna vet vi inte i dag, men det ska vi ta reda på.
ANNA LINUSSON