Sjuka katter i misär riskerar avlivas
Minst ett 20-tal vilda katter som haft en fristad hos en äldre man på Finspångs landsbygd ska omhändertas. Troligen måste de flesta avlivas på grund av sjukdomar.
Uthuset där minst 20 katter fått en fristad är kraftigt nedsmutsat och stinker, skriver miljökontoret i beslutet om omhändertagande. FOTO: Tillfälliga Fotografer
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kommunens miljökontor har beslutat om ett omedelbart omhändertagande av samtliga katter. Minst 20 och kanske ända upp till 40 mer eller mindre förvildade katter har samlats i ett uthus där de utfordras av den äldre mannen. Problemet är att det inte på åtskilliga år gjorts rent i huset där katterna både äter och uträttar sina behov. Maten läggs på upprivna mjölkförpackningar som sedan får ligga kvar. Inga kattlådor har funnits vid de inspektioner som gjorts.
Miljön har lett till att sjukdomar sprids snabbt. Nyfödda kattungar har små chanser att klara hälsan. Inavel, diarréer, dåligt immunskydd, kattpest, kattsnuva, parasiter och sjukdomar sprids i kattkolonin. Vid inspektionerna har det observerats att många av katterna har en ögonsjukdom, troligen den smittsamma chlamydian.
"Nuvarande förhållanden är helt oacceptabelt ur djurskyddssynpunkt." skriver miljökontoret i sitt beslut. Det har skickats både till polisen och länsveterinären.
Huset måste saneras
- Gissningsvis måste alla katter avlivas. Huset måste saneras om han ska ha nya katter där, säger Jan Olofsson.
Trots att det är en och en halv månad sedan beslutet om omhändertagande har ingen myndighet agerat än.
- Vi avvaktar länsstyrelsens beslut, säger Hans Cronbom, polisinspektör.
Det skulle kosta för mycket pengar att omhänderta katterna akut för polisen; katter som sedan kanske ändå måste avlivas, menar han. Därför vill polisen ha klara besked från länsveterinären om vilka katter som bedöms vara i så dåligt skick att de måste tas bort innan man ingriper och tar hand om eventuella friska katter.
- Då får vi ta och titta på det här, säger länsveterinär Barbro Röken.
Ingenting har gjorts
Hos länsstyrelsen har man tagit emot kopian på beslutet om omhändertagande och uppfattat det som om kommunen agerat. Därför har inget gjorts åt fallet än, berättar hon. Alla omhändertaganden av djur måste fastställas av länsstyrelsen; ett slags kontroll att kommunen handlat rätt.
Det är inte heller första gången som den utpekade mannen fått kritik för sin skötsel av katter. Första inspektionen gjordes redan 1994. Då fick han uppmaningen att göra sig av med flera katter och låta veterinärbehandla resten.
Sedan har det varit tyst fram till i våras. Då anmälde grannar och en släkting gemensamt fallet till miljökontoret.
- Det har varit bra däremellan. Det här är nya katter, säger Jan Olofsson.
Han har hållit ett öga på gården när han passerat på sina inspektionsrundor och inte sett några större kattsamlingar efter kraven 1994.
Mannen, som passerat 80 år, har samlat på katter dels för att komma åt problem med råttor och dels för att tyckte synd om dem.
Eftersom det fanns mat och en ständigt öppen kattlucka in i uthuset har många katter lockats dit.