V, fp och mp är populära i skolorna
Om ungdomarna fick välja politiker, skulle sverigedemokraterna komma in i fullmäktige.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Framför allt får vänsterpartiet, folkpartiet och miljöpartiet ett starkt stöd. Miljöpartiet som i dag inte har något mandat i kommunfullmäktige får sju platser, av eleverna.
Och socialdemokraterna som har 47,3 procent av rösterna idag, tappar mer än 20 procentenheter.
Också moderaterna, centern och kristdemokraterna gör ett sämre valresultat och skulle tillsammans tappa tre mandat om skolvalet styrde fördelningen i kommunfullmäktige.
<br><span class=MR>Väljer in nytt parti</span>
Samtidigt som gruppen "övriga partier" inte ens får en halv procent av rösterna i kommunfullmäktigevalet, har sverigedemokraterna fått ett stöd på 4,7 procent i skolvalet. Framförallt är procenttalet högt på de tre högstadieskolorna.
På Storängsskolan har elva elever röstat på sverigedemokraterna, vilket är knappt fem procent.
-Det är inte alls bra, det är beklämmande rent ut sagt, säger Åke Liljedahl, rektor på skolan.
Han är förvånad över resultatet eftersom det hittills inte har förekommit några rasistiska yttringar på skolan, varken i form av klotter eller konflikter. Samtidigt är han inte förvånad över siffrorna med tanke på det stöd som sverigedemokraterna fått i övriga landet.
Det är dock vänsterpartiet som får det absolut största stödet av eleverna på Storängsskolan, nämligen 35,8 procent.
På Grosvadsskolan tar folkpartiet täten med 20 procent av rösterna och på Nyhemsskolan ligger socialdemokraterna i topp med 31,7 procent.
<br><span class=MR>Ökat stöd för s</span>
På Bergska skolan är förändringen mellan 1998 års skolval och årets val stor.
1998 fick moderaterna, socialdemokraterna och vänsterpartiet ungefär 20 procent var.
Men i år drog socialdemokraterna ifrån med stöd från en tredjedel av eleverna. Moderaterna backade till drygt tolv procent, vilket också vänsterpartiet gjorde. Miljöpartiet tog ett kraftigt kliv uppåt och slutade på en andra plats med 19 procent av elevernas röster.
Av 568 elever på Bergska skolan, röstade 471. Det är ett valdeltagande på 82,9 procent.
Anders Wiklund, administrativ chef på skolan, är nöjd med vårens och höstens arbete inför valet. Det har varit intensivt, tycker han och berömmer både lärare och elever för det intresse de visat.
-Vi har haft tur och fått hit en hel del tunga politiska namn, lägger han till.
På övriga skolor varierade valdeltagandet mellan 80 och 87,5 procent.
Totalt röstade 1186 elever och av dem valde många att rösta blankt. De allra flesta finns på Bergska skolan, där 80 elever valde att rösta blankt.
Fotnot: För att räkna ut hur fullmäktige skulle se ut efter elevernas val har vi summerat antal röster på varje parti från alla fyra nämnda skolor. Partierna har sedan fått sina mandat helt efter röstandelarna i procent.