Vill vi stiga mot ljuset så måste vi på allvar ta itu med mörkret

Det egna partiet får en släng av sleven. 
"Kan inte bara bygga på motstånd mot andra partier" 
– Sköter vi oss finns en ljus framtid, sa Vikmång.

Olle Vikmång träffade NT: s krönikör i ett sammanträdesrum på gamla Folkets Hus. De samtalade om förväntningar och förhoppningar och frustrationer i inrikespolitiken.

Olle Vikmång träffade NT: s krönikör i ett sammanträdesrum på gamla Folkets Hus. De samtalade om förväntningar och förhoppningar och frustrationer i inrikespolitiken.

Foto: Widar Andersson

Krönika2025-03-18 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång var frustrerad när vi möttes en sen eftermiddag i förra veckan. Vi satt i ett litet mötesrum inne på gamla Folkets Hus i Norrköping; ett stenkast från järnvägsstationen.

Att jag och Olle Vikmång träffades just i gamla Folkets Hus beror på att delar av kommunens finans- och ekonomiavdelning har hyrt in sig i lokalerna. Som kommunstyrelsens ordförande har Vikmång ett särskilt ansvar för kommunens ekonomi. Han har därför ofta anledning att återvända till den fastighet där han i sin yngre ungdom hade ett kontor som ombudsman för det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Att vi träffades beror på att Vikmång och elva andra ledande kommunpolitiker från S, SD och M i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik svarat positivt på min förfrågan om att samtala med mig om hur de tänker och tycker om politiken på riksplanet.  (Först ut var Sophia Jarl (M) 13/3).

 Hur sköter sig regeringen? Oppositionen? Det egna partiet? Hur bör nästa regering se ut? Och om lite annat smått och gott. Kommunpolitikers omdömen om hur de nationella politikerna presterar är viktiga i alla partier. Nöjda kommunalråd och gruppledare förebådar ofta bra valrörelser och röstframgångar. Och omvänt gäller inte så sällan det motsatta.

Och som sagt. Olle Vikmång var frustrerad. 

– När det gäller sådant som till exempel utbrett utanförskap, skjutningar, sprängningar och energi har väljarna starkt begripliga och legitima skäl att förvänta sig att politikerna bara tar tag i problemen och ser till att lösa dem. Men istället läggs det ner en massa politisk kraft på att försöka använda samhällsproblemen som politiska slagträn mot varandra; trots att skillnaderna i själva sakfrågorna inte är särskilt stora.

Vikmångs frustration riktas inte enbart mot den borgerliga regeringen. Den egna socialdemokratin får en lika stor släng av sleven som de borgerliga. 

Vi talade en hel del om vad det beror på att det blir på det här viset. Att man liksom inte når fram till de verkliga problemen och sakfrågorna utan istället fastnar i ett partipolitiskt taktiserande av rädsla för att små eftergifter och kompromisser ska få den andra sidan att framstå som segrare och vinnare. 

Vikmång berättade att han ganska ofta - inte minst från folk i näringslivsnära verksamheter - hör önskemål om att "S och M gemensamt ska ta hand om politiken och se till att lösa de tunga problemen" och att politiken därefter kan återgå till det "normala." 

– Det är ju inga orimliga tankar förstås. Jag har ett öppet sinnelag för samarbete med alla partier utom SD. Men det betyder inte att jag är öppen för partisamarbeten som bara bygger på motstånd mot SD eller mot andra partier och politiker. Om Socialdemokraterna blir bärare av en regering efter valet 2026 så hoppas jag att viljan och förmågan att göra gemensamma insatser på viktiga samhällsområden ska stå helt i centrum, sa Olle Vikmång. 

När det M-ledda kommunstyret i Norrköping sprack under senhösten 2024 så fick Olle Vikmång återinträda i rollen som ordförande i Kommunstyrelsen. 

– I den turbulens som uppkom i och runt Moderaterna i höstas så såg jag inga möjligheter till en koalition mellan S och M i Norrköping. Framtiden får utvisa om något sådant kan bli aktuellt senare. För Norrköpings bästa är det som jag ser det bra och viktigt med breda uppgörelser där M och S står på samma sida i tunga samhällsfrågor. Men det betyder ju inte att vi absolut måste regera ihop, sa Vikmång.

Han berättade om de framtidsdiskussioner som pågår inom socialdemokratin. Det talas mycket om längtan efter mer "ljusa framtidshopp" och "stora reformer" där inte allt måste "målas i svart" för att uppfattas som politiskt korrekt.

– Den gröna omställningen är ett sådant område, insatser mot den ekonomiska ojämlikheten ett annat. Jag tror människor är beredda att kanske avstå ett jobbskatteavdrag eller betala mer i kapitalskatt om vi svart på vitt kan visa att arbetsmiljön kan bli bättre för de som sliter i vården och omsorgen och att utsläppen kan minska med bättre styrning och mer resurser, sa Vikmång.

Han säger sig se goda möjligheter för en "ljus framtid" för socialdemokratin.

– Det finns en bra grund både i våra erfarenheter och i till exempel vårt nya partiprogram. Men mycket står och faller förstås med att vi visar ansvar och kompetens att utan skygglappar ta itu med dagens allvarliga samhällsproblem. Ska vi kapa frustrationen och på riktigt stiga ur mörkret och mot ljuset så är det vad som krävs av oss, sa Olle Vikmång. 

Widar Andersson är tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och tidigare chefredaktör och politisk redaktör för Folkbladet. Han skriver krönikor ur ett oberoende socialdemokratiskt perspektiv.