Den statliga Integritetsskyddsmyndigheten skriver på sin hemsida att "Barn och även vuxna som vistas i skolan under arbetstid har som utgångspunkt rätt att slippa bli kameraövervakade." Det är väl just den "utgångspunkten" som nu håller på att förflyttas och förändras i Sverige? Utgångspunkten är väl numera snarare att barn och vuxna som vistas på skolan har rätt att slippa bli skjutna, hotade och mördade.
Tidigare i veckan stod denna förskjutning av utgångspunkter i offentligheten i centrum när fullmäktigeledamöterna i Norrköping diskuterade "skalskydd" och andra säkerhetsåtgärder på kommunens skolor. Diskussionens ursprung var förstås massmordet på en skola i Örebro den 4 februari där flera personer sköts ihjäl. SD-politikerna Gunilla Hellberg och Erik Johansson ställde frågor om vad som händer och sker med säkerheten i Norrköpings skolor till det ansvariga kommunalrådet Maria Sayeler Behnam (S).
Kanske blev Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström provocerad av att Erik Johansson i sitt inlägg upprepade att han hoppades att det "nya minoritetsstyret med stöd av Vänsterpartiet" skulle ta intryck av SD: s frågor om skolsäkerhet? Lundström vill till varje pris värna bilden av V som ett renodlat oppositionsparti. Att pekas ut som ett stödparti för S och tre små borgerliga partier är inget som vänstern uppskattar. (Även om det till stor del är sant.)
Hur som helst begärde Lundström direkt replik på Johanssons inlägg. Han knöt både öppet och mer antytt dådet i Örebro till den "kraftigt ökade rasismen" i Sverige. (Vilket indirekt är ett sätt att säga att SD: s "rasistiska retorik" är den bakomliggande orsaken till morden i Örebro.) Vi vet alla att liknande önskeargument finns på båda sidor. Det finns grupper till vänster som hoppas att det ska finnas en rasist/israel/sverigedemokrat bakom varje spektakulärt våldsutbrott med invandrare som offer.
Och det finns grupper i den nationalistiska högern som hoppas att det bakom varje grymt våldsutbrott mot svenskar ska visa sig finnas en asylsökande islamist med vänsterskruvade tokerier i ryggsäcken. Men de allra flesta av oss andra vill framförallt ha stopp på våldet. Och folkvalda politiker bör definitivt avstå från att träda in i polis/åklagares/domstolars ställe när det gäller att fastställa motiven hos diverse mördare. Och när det gäller mördaren i Örebro så finns det ännu inget officiellt uttalande från ansvariga myndigheter om varför han mördade de människor som han mördade.
Simone Öhrn (KD) stod sålunda för fullmäktigedebattens viktigaste inlägg när hon från talarstolen vände sig till Nicklas Lundström och sa att det "är ovärdigt en förtroendevald vuxen människa att inte hålla sig till fakta utan istället väva in spekulationer som bara bidrar till oro och ökad splittring." Så är det. Mord är mord och politik är politik. Ett viktigt skalskydd mot ökat våld är faktiskt att politiker, media och myndigheter lägger sina önskeideologier åt sidan och ser på världen sådan den är på gott och ont.
Sophia Jarl (M), Maria Sayeler Behnam (S) och Gunilla Hallberg (SD) visade under debatten att det finns en samsyn om behoven av ökad säkerhet och trygghet på Norrköpings skolor. Det båda gott. Utgångspunkten flyttar på sig så sakta. Rätten att inte bli filmad överflyglas av rätten att inte bli mördad.
Widar Andersson är tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och tidigare chefredaktör och politisk redaktör för Folkbladet. Han skriver krönikor ur ett oberoende socialdemokratiskt perspektiv.