– Jag ska erkänna en sak; jag tittar inte längre på de politiska debatterna i tv, sa kommunstyrelsens ordförande i Finspång Mats Annerfeldt (S) till mig när vi träffades i kommunhuset för någon vecka sedan. Annerfeldt har tröttnat på den "personliga påhoppsnivån" och på "felsökeriets låga nivå" när de nationella politikerna möts för debatter.
Han vill inte peka ut någon sida eller något parti som värre eller sämre än de andra när det gäller den nationella politikens pajkastande i televisionen.
– Men jag tycker att vi inom socialdemokratin skulle kunna vara vassare som oppositionsparti. Nu känns det som om alla är med i det "repressiva racet" och bråkar om gradskillnader om inlåsning och straff. Medan vare sig vi eller de borgerliga anstränger sig för att måla med lite bredare penslar och försöka ge bilder av vad för slags samhälle som vi helst vill se växa fram, sa Mats Annerfeldt.
Anledningen till att jag och Mats Annerfeldt träffades var att han - likt elva andra ledande kommunpolitiker från S, SD och M i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik svarat positivt på min förfrågan om att samtala med mig om hur de tänker och tycker om politiken på riksplanet. (Först ut var Norrköpings Sophia Jarl (M).
Kommunpolitikers omdömen om hur de nationella politikerna presterar är viktiga i alla partier. Nöjda kommunalråd och gruppledare förebådar ofta bra valrörelser och röstframgångar. Och omvänt gäller inte så sällan det motsatta.
Finspång är en socialdemokratisk ort. Den enda gången som S i modern tid har tappat makten var under de två sista åren av mandatperioden 2006-2010. Socialdemokraterna hade förlorat sin egna majoritet i valet 2006 och behövde stöd av Vänsterpartiet. Efter ett par år tröttnade V på att bli ignorerade av S som var vana att styra på egen hand. Vänsterpartiet gick ihop med de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna fick för första gången gå i opposition.
Mats Annerfeldt kom till Finspång 1996 för att arbeta som ingenjör. Hans första valrörelse som nummer ett på S kommunala valsedel var 2022. Med 34 procent av rösterna i ryggen kunde S bilda en kommunledning tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. 40 år tidigare - i valet 1982 - fick Socialdemokraterna nästan 60 procent i kommunvalet. Det tickar neråt. Men S är solklart största parti i Finspång.
Samma sak gäller i riket som i Finspång. Vad tycker Mats Annerfeldt att partivännerna i riksdagen ska göra för att växla ut sin storlek som parti till en återkomst till regeringsspakarna efter valet 2026?
– Jag tror att vi kommer att göra ett ganska bra val. Sen ser det ju tufft ut för flera av småpartierna så det finns ju många osäkerheter när det gäller det rent tekniska regeringsbygget, sa Annerfeldt. Det viktigaste för honom är att Socialdemokraterna gör allt vad man kan för att samla medborgare och andra partier för en politik där sådant som välfärd, tillit och fler i arbete står i centrum.
– Vi kan inte bara hålla på med att ropa på straff och utvisning. Vi behöver lägga mer kraft på stöd och inskolning till arbetsmarknaden. Jag skulle vilja se mer tankar och politik om förebyggande insatser för att minska antalet som behöver straff för att de begår brott. Inskolningen till arbete och egenförsörjning kan utvecklas enormt; det är jag säker på, sa Mats Annerfeldt.
Han vill se en S-politik på det nationella planet som visar en tydlig ambition att ompröva välfärdsbygget som idag mest liknar ett "upphandlat lapptäcke av välfärdstjänster".
– Välfärden fungerar bäst om du själv fungerar bra. Vilket i sig inte är dåligt förstås. Men för en hög tillit i och för samhället så krävs ju mer än en välfärd som i huvudsak vänder sig till etablerade och fungerande delar av befolkningen. Vill vi att individer i allmänhet och av olika slag ska se på samhället som något värt att engagera sig i och betala för så krävs att fler individer känner sig sedda i samhället, sa Mats Annerfeldt.
– De där sakerna sliter vi förstås också med i Finspång. Jag tycker att vi brett i politiken visar respekt för demokratins samarbetsformer genom överenskommelser om framtid och ekonomi och genom ett bra samtals- och debattklimat i politiken. Att visa respekt för annat och för andra är faktiskt en vital del av demokratin, sa Mats Annerfeldt.
Widar Andersson är tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och tidigare chefredaktör och politisk redaktör för Folkbladet. Han skriver krönikor ur ett oberoende socialdemokratiskt perspektiv.