Kulturskyddsföreningen i Norrköping bildades under hösten 2023. Föreningen kom till som en lite småfräck reaktion på att den dåvarande kommunledningens sparbeting inbegrep sådant som kulturella högnivåverksamheter som Symfoniorkestern och Östgötateatern och mer folkliga företeelser som avgiftshöjningar på Kulturskolan och även neddragningar inom den kommunala kulturförvaltningen. Nu har det gått ett och ett halvt år. Hur står det till med Kulturskyddsföreningen idag? En eftermiddag förra veckan träffade jag föreningens ordförande Göran Sarring tillsammans med ett par styrelseledamöter. Vi sågs i Moa Martinsson-rummet på Stadsbiblioteket. Det var ett bra möte.
Att människor organiserar sig och bjuder motstånd mot politiska prioriteringar av olika slag är en självklar och inbyggd del av vardagsdemokratin. Oavsett om det handlar om skolor, busslinjer, äldreboenden, färdtjänst, vägföreningar, rökdykare i räddningstjänsten, subventioner till orkestrar, kulturskolor och filmfonder eller något helt annat så är det inget konstigt att intressenter av olika slag gör vad de kan för att påverka de politiska besluten. Demokrati är nu en gång för alla en smältdegel där den representativa demokratin har att tampas med aktivister, särintressen och mediekampanjer av olika slag. Vilket vi ska vara glada för. Alternativen är värre och sämre.
Kulturskyddsföreningen i Norrköping var först i sitt slag. Enligt Göran Sarring har det nyligen bildats en liknande förening i Vadstena och fler föreningar kan vara på gång. Vid sidan av alla lite mer introverta vänföreningar som finns för olika kulturyttringar inom musiken och scenkonsten så vill kulturskyddsföreningar ta ett lite bredare samhällsperspektiv på kulturens roll och betydelse.
– Det vore fint om vi kunde bygga upp ett sådant förtroende att kommunen såg oss som ett slags remissorgan i kulturella frågor, sa Göran Sarring. Det låter som en bra målsättning.
Kulturskyddsföreningen i Norrköping är mån om att vara "garanterat partipolitiskt oberoende". Det är viktigt. Traditionellt så tyngs kulturens politiska yttringar av en vänstermarginalism som stöter bort breda grupper av medborgare och politiker. Kulturstriden i Norrköping var inget undantag från den traditionen.Vänstermannen, Norrköpingsbon och professorn i etnicitet Stefan Jonsson begick på Dagens Nyheters kultursidor den 23/8 2023 ett våldsamt skruvat angrepp på Sophia Jarl (M) som då var kommunstyrelsens ordförande i Norrköping: "Så här ser blåbrun kulturpolitik ut i praktiken: en syntes mellan en nyliberalism som tar hänsyn bara till kultur som kan mätas i siffror och en nyfascism som tyglar konstens och kulturlivets kritiska röster." "Nyfascismen" representeras förstås av SD i Norrköping som var stödparti till Jarls borgerliga samverkan med KD och L.
All riksmedia som finns hängde på i DN: s svans. Hux flux den 7 september 2023 satt Sophia Jarl i intervjustolen hos Anders Holmberg i SVT: s prestigeprogram "30 minuter". Programmets redaktion hade ett för snävt riksperspektiv och glömde att deras gäst inte var en nationell politruk med talepunkter utan ett kommunalråd med budgetansvar. "Det är så vi gör i kommunalpolitiken; vi ställer grupper mot grupper när vi ska få ihop ekonomin", sa Sophia Jarl när programledaren ställde sig tveksam till att ställa till exempel undersköterskor mot kulturarbetare.
Just därför behövs Kulturskyddsföreningen. Att värna kulturens plats i det allmänna är en samhällsviktig uppgift. Det gäller både när solen skiner och när det gråkalla regnet faller i kommunens budget.
Strax före jul 2024 hoppade KD och L tillbaka till Olle Vikmång i Socialdemokraterna och ett nytt kommunstyre tillträdde. En del av Sophia Jarls besparingar återkallades. Men den kulturella hälsan tiger inte still.
Inom Kulturskyddsföreningen bubblar oron för hur kommunen "tänker" när det gäller stödet till Stenhammarfestivalen i juni 2026? Och hur ser planerna ut för det alltmer trängande underhållet av stadens pampigt mäktiga Stadsbibliotek? Och vågar man hoppas på att NT och Corren ska "återupptäcka" den kulturbevakande journalistiken?
Men det finns ju också en värld utanför Norrköping. Kulturskyddsföreningens vice ordförande Helena Cimbritz gav mig ett litet flygblad under vårt möte. Där berättas om att föreningen mobiliserar för att få till ett nationellt Kulturtåg i Stockholm den 26 april 2026. Föreningen skriver att man vill att Kulturtåget ska bli "mäktigt och mer minnesvärt än tidigare tåg som marscherat mot riksdagshuset."
Widar Andersson är tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och tidigare chefredaktör och politisk redaktör för Folkbladet. Han skriver krönikor ur ett oberoende socialdemokratiskt perspektiv.