Sluta gnäll – 2022 är vi snälla mot varandra

Att vara snäll. Det är en av de mest underskattade egenskaperna i samhället. Gör du goda gärningar är du inte bara snäll mot andra, du mår bättre själv också.

Sluta gnäll över uppgrävda gator och byggande som försenar dig i vardagen. Var lycklig över Norrköpings växtvärk, uppmanar Lina Skandevall. Bilden från tidigare i år vid Gustav Adolfplan, Östra Promenaden.

Sluta gnäll över uppgrävda gator och byggande som försenar dig i vardagen. Var lycklig över Norrköpings växtvärk, uppmanar Lina Skandevall. Bilden från tidigare i år vid Gustav Adolfplan, Östra Promenaden.

Foto: Eva Jensen

Krönika2021-12-17 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samma sak gäller i ledarskap – om du blir väl behandlad mår du bättre och presterar bättre. Hjärnan får kickar av att göra goda gärningar, visar forskningen. Det aktiverar både belöningssystemet och gör dig lycklig. 

Och det kan behövas. Det har varit ännu ett tufft pandemiår som nog slitit på oss mer än vi förstår med ständigt grusade drömmar när förväntningar till slut blir något man försöker att inte ha eftersom de ständigt ändras på grund av nya restriktioner. När energin på jobbet uteblir och förbyts till platta fyrkanter på en skärm och lätt snuva innebär att du snällt får skippa middagen med vännerna. Tänk ändå att det där smittsamma viruset har blivit en del av vår vardag numer.

Men det finns annat än viruset som är smittsamt. Rädsla är det. Negativitet också. Det är så lätt att slänga ut negativa tankar och gnälla. På den där vägen som blockeras på grund av ombyggnation som gör att du får ta fem minuters omväg till jobbet. 

Det är enkelt att låta tankarna leta sig till bekräftande debattartikel i morgontidningen och belåtet nicka över morgontidningen och tänka ”jaha, precis så är det”. I stället för att välja att se den andra sidan. 

För det finns annat som är smittsamt också. Glädje till exempel. Optimism med. 

Vi borde vara lyckliga över Norrköpings växtvärk med vägar som stängs av och byggkranar som sticker upp i luften. Man brukar prata om byggkransindex som ett mått för hur bra en stad mår. Att det byggs betyder en positiv förändring.
Det är bara lite bökigt under tiden det byggs och kanske har du fem minuters längre tid till jobbet under en period. Precis som med all utveckling skaver det lite. Men utveckling är nödvändig för att stå stark inför framtiden.

Är inte Norrköping extra vackert den här julen, förresten? Tyska Torget är snyggare än någonsin klädd i sin isbana och blå fasad. Och hur värmande är det inte att se hur många som slutit upp och engagerat sig i stan för att stödja Musikhjälpen den senaste veckan? 

Min önskan inför 2022 är helt enkelt lite lugn och ro så att alla får möjlighet att göra sitt jobb. Att tonläget blir mjukare och att vi är snällare mot varandra. För visst har tonläget höjts lite väl mycket i den här stan, inte minst vad gäller politiken, det senaste året? 

Det behövs en mer balanserad syn på att det kan gå fel ibland. Det är viktigare att springa på och göra lite fel än att inte springa alls. 

I Norrköping finns en bred, politisk överenskommelse om vart vi ska. Har vi respekt och tilltro till varandra kommer det mesta att lösa sig. Det är de där små, fundamentala delarna som är viktiga. En handskakning om att vi fixar det här tillsammans. Och att vi är snälla mot varandra. Låt 2022 bli ett år av framtidstro – för oss alla. Jag känner den definitivt. 

Lina Skandevall

PR-konsult som skriver krönikor i NT