Äldre i länet nöjda med servicen de får

Det samlade resultaten visar på en ökad nöjdhet bland äldre i Sverige. Men variationerna mellan olika kommuner är mycket stora. Det skriver barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

Norrköping2010-11-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Regeringen har börjat fråga de äldre själva om deras uppfattning om den äldreomsorg de får. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att genomföra undersökningar och analysera resultaten från Statistiska centralbyrån. Så många som 140 000 enkäter har skickats ut under 2010 till de äldre över hela landet. Två enkäter har skickats ut, en till de som blivit beviljade hemtjänst och en till de som bor på äldreboende med dygnet runtomsorg. De äldre har fått lämna sin bedömning av ett antal frågor på en tiogradig skala, där tio är det bästa värdet och ett är det sämsta. SCB har sedan räknat om den tiogradiga skalan till ett indexvärde mellan 0 och 100. Värden under 40 klassas som "inte godkänt", gränsen för "nöjd" går vid 55 och indexvärden på 75 eller högre kan tolkas som "mycket nöjd". Frågorna har handlat om såväl bemötande som vård och mat. I Östergötlands län är de äldre mest nöjda med hemtjänsten i Valdemarsvik och Ödeshög där värdet är så högt som 87. Mest nöjd med äldreboenden är man i Vadstena med värdet 81.
I länets kommuner gäller följande värden, där första siffran är värdet för hemtjänsten och den andra för äldreboenden: Linköping 78/74, Finspång 81/70, Motala 80/74, Boxholm 79/77, Mjölby 80/76, Vadstena 78/80, Valdemarsvik 87/79, Ydre 81/78, Kinda 82/70, Ödeshög 87/79, Norrköping 74/75, Söderköping 82/74 och Åtvidaberg 80/67. Det samlade resultaten visar på en ökad nöjdhet bland äldre i Sverige, genomsnittsvärdet för hemtjänsten är 75 och för äldreboenden 72. Men variationerna mellan olika kommuner är mycket stora. Det är viktigt att kommunerna nu tar chansen att analysera resultaten, jämför sig med andra kommuner och överväger vägval som finns för att förbättra resultaten i kommande undersökningar. Sådana här undersökningar har beställts av alliansregeringen. Tidigare socialdemokratiska regeringar har inte har gjort några övergripande nationella mätningar där man frågar de äldre själva. Alliansen har sedan 2006 ökat valfriheten och satt den äldre i centrum. Vi behöver veta mer om hur väl insatserna motsvarar äldres behov. Medborgarnas, de äldres och deras intresseorganisationer behöver få insyn i verksamheterna. Med öppna jämförelser vill regeringen skapa ett kraftfullt instrument för att skapa förändringsvilja och utveckling av svensk äldreomsorg.
Läs mer om