Alltid något, men för långsamt

Bättre är att starta direkt med att öka kapaciteten på Södra stambanan Linköping-Åby genom att bygga ut till tre spår. Tredje spåret passerar lämpligen Norrköping utmed E 4. Det skriver Ulf Nilsson, aktiv i Miljöpartiet i Norrköping.

Förbättra pendeltågsstationen Kimstad med parallellspår för tåg som stannar, så kan snabbare tåg köra förbi, skriver debattören. FOTO: PRIVAT

Förbättra pendeltågsstationen Kimstad med parallellspår för tåg som stannar, så kan snabbare tåg köra förbi, skriver debattören. FOTO: PRIVAT

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2012-09-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringens utspel: 55 miljarder till järnvägen och byggstart för Ostlänken 2017 har gett många glada reaktioner i Norrköping. Men i denna version blir inte Ostlänken den första delen i en höghastighetsbana mellan Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, för tågfarter 320 kilometer
i timmen. Ostlänken blir en 15 mil kort dubbelspårig snabbtågsbana för maximalt 250 kilometer i timmen för 30 miljarder svenska kronor. Enligt detta utspel ska den vara färdig för trafik först 2028.

Bättre är att starta direkt med att öka kapaciteten på Södra stambanan Linköping-Åby genom att bygga ut till tre spår. Tredje spåret passerar lämpligen Norrköping utmed E 4. Förbättra pendeltågsstationen Kimstad med parallellspår för tåg som stannar, så kan snabbare tåg köra förbi. Tidig byggstart är också angeläget för ett nytt spår Åby-Kolmården för att öka kapacitet och tåghastigheter avsevärt denna sträcka. Detta dubbelspår kan sedan byggas vidare till Nyköping och Järna. För att snabbare få ökad kapacitet kan först långa mötesspår byggas på strategiska ställen. Sammanlagt kostar dessa åtgärder inte på långa vägar 30 miljarder och därmed finns utan tvekan en halv miljard över för riktig järnväg Norrköping-Söderköping.

I och med att höghastighetsbanan inte blir av blir nya infarter till Norrköpings resecentrum och även ombyggnad av detta till upphöjt eller nedsänkt läge totalt onödigt. Helt ny godsbangård kan också skjutas på framtiden. Södra Butängen går ändå att bygga om till en attraktiv stadsdel.

55 miljarder är väldigt mycket pengar, men mer behövs till det eftersatta svenska järnvägsnätet. Upprustningar och nybyggnationer krävs i hela Sverige för att möta den stora efterfrågan på tågresor som vuxit fram. Uppmuntran till ytterligare ökat tågresande på bekostnad av bil-, buss- och flygresor behövs. Dessutom finns stort behov av att växla över godstransporter från bilvägar till järnvägar. Kapaciteten och säkerheten behöver höjas avsevärt. Resenärer och godsbefraktare måste kunna lita på att utlovade tider hålls. Servicegraden behöver också höjas med kortare res- och frakttider. Dessutom gäller det att få bra ekonomi så att man kan erbjuda resor och frakter till konkurrenskraftiga priser.

Underlag för höghastighetsbanor finns i Norden mellan Oslo, Köpenhamn och Stockholm inklusive Göteborg och Malmö, enligt statlig utredning från 2009. Förutsättning är att biljettpriserna kan hållas konkurrenskraftiga. Byggkostnader och byggtider måste pressas.

Det gäller att inte köra fast i förödande tunnelbyggen, som i tunnlarna i Hallandsåsen. Minska antalet tunnlar och broar. Lägg banorna där
marken är billig och lämplig för järnvägsbyggnad.

Närhet till befintliga transportleder är gynnsamt med minskade transportkostnader, miljöbelastningar och för att förenkla eventuella evakueringar. Ny statlig utredning behövs för att få fram hur även Sverige skulle kunna trafikeras med klimatsmarta höghastighetståg.

Läs mer om