Angeläget med ett nationellt forskningsprogram om säkerhet

Sverige behöver ett nationellt forskningsprogram om säkerhet. Det är viktigt ur både ett nationellt och europeiskt perspektiv.

Norrköping2005-02-24 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den senaste tidens tragiska händelser, alltsedan "september 11" fram till nu med tsunamin och också stormen här i Sverige, visar på ett väldigt tydligt sätt vikten av att ta ett helhetsgrepp på civil samhällssäkerhet och försvar, som ju mer och mer blir överlappande i sina uppgifter. Inte minst är det viktigt ur ett nationellt perspektiv för ett effektivt utnyttjande av våra resurser i en pressad ekonomi. Försvarsindustrin som traditionellt har vana att utveckla system för försvar och säkerhet kan bidra här. På samma sätt kan den civila och militära forskningen samverka inom säkerhet och försvar för att få ut mesta möjliga av investering i forskning. Vikten av detta har framgått i flera utredningar och projekt som genomförts. Bland annat Ingenjörsvetenskapsakademins Teknisk framsyn och framförallt projektet Samverkan för tillväxt som presenterade sina resultat förra året.
Det är synnerligen angeläget att det kommer igång ett nationellt forskningsprogram om säkerhet. Detta bör uppmärksammas i den kommande forskningspropositionen. Forskning inom området skulle lägga grunden till och möjlighet att utveckla bra och effektiva säkerhetssystem i landet. Det skulle också ge en utmärkt plattform för att svenska forskare i industri och akademi skulle bli konkurrenskraftiga inom EU:s kommande forskningsprogram Security. Vi vet att det är viktigt att ha ett nationellt program på de områden där vi vill delta inom EU. De nationella programmen inom flyg och fordon har visat detta. Ett nationellt forskningsprogram inom säkerhet skulle komma rätt i tiden om det kom in nu. Nästa proposition är för sent för att möta både behoven och för EU-satsningen.

Den myndighetsarbetsgrupp som arbetat under hösten under Vinnovas ledning har nu lämnat sitt förslag. Det innehåller förslaget att starta ett nationellt forskningsprogram på 150-200 MSEK/år. Hur stort det ska bli kan naturligtvis bli föremål för ytterligare beredning. Men att det behövs både för Sverige och Europa men också för att bevara den kompetens som finns inom svensk försvarsindustri är säkert.
I Östergötland har vi Saab som förlorat flera avtal i och med försvarsbeslutet. Vi behöver den kunskap som idag finns på Saab i vårt land och vi behöver arbetstillfällena i vår region. Nu måste socialdemokraterna med Bengt Sköldestig i spetsen visa sitt ansvar och bevaka att forskningspropositionen också får detta innehåll.
Läs mer om