Åretruntservicen i Arkösund hotas

Genom de förändringar som Norrköpings kommun nu genomför riskerar hamnen i Arkösund att under en stor del av året sakna viktiga funktioner och livsnerv. Detta rimmar illa med tankarna om en levande skärgård. Det skriver Johan Thyberg.

Foto: Johan Thyberg

Norrköping2010-04-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Arkösund har ett unikt läge på gränsen mot Sörmlands skärgård i norr och Sankt Anna i söder. Här passerar även farlederna in mot Norrköping och Söderköping. Alltsedan samhället bildades för ungefär 100 år sedan har hamnen utgjort en livsnerv både för fast befolkning och turister. I mars 2008 köpte Norrköpings kommun kajen från Kustfiskareförbundet. Detta ingick i en plan att "utveckla Arkösund och skapa möjligheter för en levande skärgård." Enligt budget skulle 40-50 miljoner kronor investeras under 2008-2011. Endast lite av detta har hittills satsats. Våren 2008 begärdes förslag för kajens framtid in. I maj beslutades utan verklig motivering att man skulle gå vidare med Promarina och Arkösunds Hotell (P/AH). Om övriga anbud sades ingenting. Ett samarbetsavtal med P/AH blev klart i oktober 2009. De gavs därmed "en exklusiv möjlighet att pröva sin utvecklingsplan för Arkösunds kaj- och hamnområde i samverkan med kommunen".
I avtalet sägs att "parterna har en gemensam ambition att utveckla Arkösund som besöks- och turistort med inriktning på marin turism och hotell- och konferensverksamhet." De företag som låg bakom det förslag som är närmast jämförbart med P/AH:s fick inte ens något besked om utgången. Man ansåg processen "riggad" men fann det inte lönt att klaga. Lagen om offentlig upphandling gäller dock även idétävlingar. En av dess grundprinciper är att alla ska behandlas likvärdigt. Det är då fel att ha förhandlat med en part - P/AH - under upp till ett år innan förslag begärs in. Enligt Konkurrensverket har "upphandlingsprocessen varit bristfällig i flera avseenden". Felen ansågs främst "vara av kommunalrättsligt intresse" och "borde ha angripits av leverantörer med talerätt". Däremot aktualiserades inte frågor som inte tidigare behandlats i domstol. Man ansåg sig därför inte ha skäl att ta upp ärendet för att få prejudikat.När kommunen köpt piren ville man inte förlänga arrendet med det företag som sedan ungefär 25 år drivit mack, kiosk och båt/motorverkstad i hamnen. Hösten 2009 slöts i stället ett avtal med Promarina, som åtog sig att driva befintlig mack året ut och för detta fick 140 000 kronor. Man köpte vidare tankbryggan för 150 000 kronor och skulle fram till årsskiftet rusta upp denna till en automatstation, som dock ännu ej är klar.Enligt avtalet med P/AH har en ny detaljplan för kajen tagits fram. Där skisseras en ny gäst-hamn med flytbryggor, restaurang, konferens/utställningshall, servicehus, väntsal och förråd. Sedan tidigare finns även kiosk och verkstad. Två veckor innan planen godkändes ingick kommunen arrendeavtal med Promarina om kajen samt 350-400 båtplatser. Syftet var att "reglera parternas långsiktiga verksamheter i Arkösund". Jämfört med de planer som las fram 2008 och
i detaljplanen är avtalen dock mycket begränsade. Sannolikt kommer också den åretruntservice som funnits att begränsas till några sommarmånader.För de delar av piren samt de ungefär 300 båtplatser som Promarina hyr på 15 år ska man betala 198 000 kronor per år. Efter köpet av befintligt servicehus (tänkt till april) sänks arrendet till 48 000 kronor/år. Detta är på sin höjd årshyran för 10-20 båtplatser. För de cirka 70 båtplatser samt den bilparkering som hyrs på tre år är avgiften 2 000 kronor per år. Detta är knappt årshyran för en enda båtplats. Affärsmässighet saknas.Kajen i Arkösund har länge fungerat året runt som service- och mötesplats både för fast befolkning och turister. Genom de förändringar som Norrköpings kommun nu genomför riskerar hamnen att under en stor del av året sakna viktiga funktioner och livsnerv. Detta rimmar illa med tankarna om en levande skärgård.
Läs mer om