Bälteslagen gör bussen säkrare

Det kommer att bli vanligare med bälten i bussar genom en ny lag som börjar gälla från och med 1 januari nästa år.

NORRKÖPING2003-12-29 11:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är ett EU-direktiv som ligger bakom den nya lagen. En lag som innebär att de bussar för landsvägstrafik som tillverkas efter årsskiftet måste ha säkerhetsbälten på passagerarplatserna. Lagen gäller inte för bussar i stadstrafik.
- Buss är det säkraste färdmedlet att åka med på vägarna. Men om bussen välter eller kör av vägen kan konsekvenserna bli allvarliga. Ett bälte kan hjälpa mycket då, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.
Gamla bussar som är i trafik behöver inte förses med säkerhetsbälten, vilket gör att det kan ta lång tid innan alla bussar har bälte. Östgötatrafiken sköter upphandlingen för kollektivtrafiken i länet och det är flera bussbolag som kör landsvägstrafiken åt dem, bland andra Swebus och Ringarums busstrafik. Hos de här båda företagen är det i dagsläget ont om bussar i linjetrafiken som har bälte. Det finns bara en och det är en nyinköpt buss som Swebus har. Men det kommer bli fler under nästa år.

Många nya bussar
- Det blir ganska många nya bussar nästa år. Länet kommer att få över 100 nya bussar, säger Sylvia Rydström, informationschef på Östgötatrafiken.
Och det handlar om både stads- och landsbygdsbussar. De nya landsvägsbussarna kommer att ha passagerarbälten.
Från sommaren gäller även ett nytt avtal, vilket innebär att Connex kommer att ta över trafiken i Norrköping och de kommer även att köra en del landsvägstrafik.
- Vi har ställt vissa kvalitetskrav vid upphandlingarna. Vårt krav är att bussarna ska följa den lagliga standarden, säger Sylvia Rydström.
Vilket alltså innebär att alla bussar som är tillverkade från och med nästa år och som körs på landsväg ska vara utrustade med säkerhetsbälten.

Inga större förändringar
Inte heller för skolskjutsarna kommer den nya lagen leda till att alla bussar får säkerhetsbälten på kort sikt.
- Inom den närmaste tiden kommer den här lagen inte innebära några större förändringar. Men successivt med att bussarna blir för gamla kommer de att bytas ut, säger Roland Leonardsson, chef för kollektivtrafikenheten i Norrköping.
Hur det ser ut med bälten i skolbussarna i dag kan Mikael Appelberg, ansvarig för skolskjutsarna på kommunens kollektivtrafikenheten, inte svara exakt på.
- Bland bussarna för 24 eller färre passagerare har merparten bälten. Men bland de större bussarna är det inte lika många som har bälte, säger han.
De nuvarande avtalen gäller åtminstone fram till 2005 och när de skrevs för ett par år sedan ställde kommunen inga krav på att det skulle finnas bälte i bussarna.
- Målsättningen är att vid nästa upphandling få bälten i bussarna, men det är en kostnadsfråga eftersom man inte kan byta ut bussarna för tidigt, säger Roland Leonardsson.
Läs mer om