Bojkotta Lidls butiker - tänk på miljön, djuren och dig själv

Lidls affärsidé är billiga varor, men till vilket pris? Tuffa anställningsvillkor för personalen, långa varutransporter och inget miljötänkande över huvud taget, skriver Cecilia Ambjörn (v).

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2004-02-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Snart öppnar den första av fyra Lidl-butiker i Norrköping. Stan får ett ökat utbud av billiga livsmedel och fler arbetstillfällen kommer att skapas inom handeln säger en del. En katastrof för miljön och fler arbetslösa på sikt när andra butiker slår igen säger andra. Låt mig utveckla varför det är så trist att få Lidl till Sverige och Norrköping.
Med Lidl får vi en butikskedja vars miljötänkande ligger ljusår efter de flesta andra butiker. De saknar helt miljömärkta varor i sortimentet, till exempel har de inte ett enda tvättmedel med miljömärke konstaterar Konsumentrådet efter en kontroll.
Det betyder att alla de skadliga ämnen som vi med träget miljöarbete har fått bort i Sverige på Svanen eller Falken/Bra Miljövals-märkta tvättmedel och diskmedel, de finns nu i alla Lidl:s tvättmedel. Det förhåller sig så att samma märke som i Sverige är miljögodkända, de har kvar de miljöskadliga ämnena i övriga länder. Tvättmedlen har även onödiga fyllnadsmedel (det blir stora volymer tvättmedel att transportera och bära hem), istället för de kompakt-tvättmedel vi nu har i Sverige.
Samma varumärke på tvättmedel i andra länder har alltså kvar alla miljöskadliga ämnen, det är bara när de är märkta med Svanen eller Falken som de är så bra som möjligt för miljön. I de gamla tvättmedelsrecepten så finns ämnen som är bevisat olämpliga och skadliga på kort och lång sikt i de åar och vattendrag dit avloppsvattnet förr eller senare kommer. Lidls butiker betyder att vi backar cirka 20 år i tiden vad gäller miljöanpassade tvättmedel, diskmedel och rengöringsmedel - nu gäller det att kunderna utövar sin konsumentmakt och avstår från att handla dessa varor på Lidl.

Konsumentrådet är en sammanslutning med 24 organisationer som medlemmar, däribland LO, TCO, PRO och Sveriges Pensionärsförbund. Rådet har granskat Lidls sortiment och påpekar att varorna inte är ursprungsmärkta, vilket betyder att man inte kan välja bort köttprodukter från länder där stora mängder antibiotika används. Tillverkningslandet kan ibland vara angivet, men sällan det land som köttet kommer ifrån. Det finns heller ingen förpackningsdag på mjölken och ingen bakdag på brödet och rättvisemärkta varor saknas naturligtvis på hyllorna.

Mjölk och andra färskvaror transporteras från Tyskland. Det för med sig att mjölken som tas från Tyskland aldrig är ekologisk, den kommer från kor som har det betydligt sämre än de svenska korna eftersom djurhållningen i Tyskland inte håller samma standard som i Sverige. Dessutom minskar det vår möjlighet att hålla det svenska kulturlandskapet öppet och skyddat mot igenväxning. Mjölkbönderna i Sverige tvingas öka nedläggningstakten. Det finns till exempel inget beteskrav för kor i Tyskland, man har större förbrukning av antibiotika än i Sverige och det finns inget krav på mjukt underlag i kons bås enligt LRF.
Några lokalproducerade färskvaror är det naturligtvis inte heller möjligt att få tag i. Allt kommer till butikerna med långväga transporter genom Sverige, vilket innebär en enorm miljöbelastning, vägslitage och ökade risker i trafiken. Långtra-dartransporter ökar totalt sett med en enorm hastighet och Lidl bidrar kraftigt till detta, det öppnas ju tyvärr ganska många Lidl-butiker i Sverige just nu.
Av hela sortimentet är 92 procent egna varumärken och 10 procent av hela utbudet är konfektyr. Bara 5-15 procent av varorna är billigare än i andra butiker på de fåtal märkesvaror som säljs. Endast 5 procent av varorna är producerade i Sverige. Detta enligt en undersökning som tidningen ICA Nyheter beställt av institutet AC Nielsen.
Lidls affärsidé är billiga varor, men till vilket pris? Tuffa anställningsvillkor för personalen, långa varutransporter, över huvud taget inget miljötänkande. Flera av Lidls etableringar i Norrköping (Lindövägen, Eneby Centrum, Hagebygatan) sker i områden med detaljhandel i närheten. Om Lidls koncept slår väl ut är det risk för att flera av dessa försvinner med fler arbetslösa som följd. Kvar blir en lågprisbutik med torftigt sortiment.
Lidls ankomst till stan är ett faktum, men naturen, våra djur och miljön tjänar på att vi inte handlar där.
Läs mer om