Bokning av färdtjänst fungerar inte

FN-konventionen för personer med funktionsnedsättning är bindande även för Norrköpings kommun. Det skriver Marie Bager, ordförande NHR Norrköping.

Alla med färdtjänstkort har före årsskiftet fått en enkät med frågor om resor och beställning,  skriver debattören. ARKIVBILD: MAGNUS ANDERSSON

Alla med färdtjänstkort har före årsskiftet fått en enkät med frågor om resor och beställning, skriver debattören. ARKIVBILD: MAGNUS ANDERSSON

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2012-02-14 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I NT 27/1 kan vi läsa att Samres placerar sina callcenter i Senegal för beställning av färdtjänst. Om detta medför att det blir bättre rutiner och kommunikation mellan den som beställer uppdraget och den som ska utföra tjänsten, det kan man fråga sig. Allting som inte fungerar kostar mycket pengar, hur mycket vet vi sällan.

Många fel beror på siffror, datum, klockslag, gatunummer och plats för avlämning och hämtning. När resenären beställer - "Jag ska vara på plats klockan 10.00", "Då får du åka 08.00". Om resan går direkt till målet är resenären framme inom 20 minuter och kommer kanske inte ens in i lokalen, det finns ingen som tar emot.

Håkan Liljeblad säger att generellt sett är resenärerna nöjda med beställningarna av färdtjänsten, vilket vi bestämt ifrågasätter. NHR
i Norrköping deltog i ett möte tillsammans med flera handikappföreningar i oktober. På mötet var Håkan Liljeblad (S), ordförande i tekniska nämnden, inbjuden och blev överöst med olika problem som finns i vardagens färdtjänstresor för våra medlemmar.

Håkan föreslog en arbetsgrupp med representanter från handikapporganisationerna för att utreda och föreslå ändringar för att eliminera alla fadäser och problem som uppstår. I början av december kom frågan åter upp på Rådet för funktionshinderfrågor i Norrköping, med löfte om en oberoende arbetsgrupp.

Alla med färdtjänstkort har före årsskiftet fått en enkät med frågor om resor och beställning. NHR:s medlemmar menar att de inte vågar vara uppriktiga i sina svar, de känner ett beroende och har tagit upp frågan i föreningen.

NHR är sina medlemmars talesman och måste ta på sig rollen att för medlemmarnas räkning framföra alla de problem som uppstår. Vi håller inte med Håkan Liljeblad om att de flesta är nöjda med sina beställningar och genomförandet av färdtjänstresorna, vilket jag anser tydligt framkom vi mötet i oktober.

NHR har många medlemmar som är helt beroende av färdtjänst för att ta sig iväg.

Våra medlemmar har rätt att handla i butiken, rätt till ett socialt liv, träning med mera. Under januari 2012 har medlemmar sagt att de inte orkar delta i träningsaktivitet därför att resan och väntetiderna före och efter, tar sammanlagt för många timmar.

Färdtjänst är anordnad för dem som inte kan åka med kollektiv trafiken. Det innebär bland annat att man inte kan ta sig av och på en buss, men det innebär inte att man kan sitta utanför lokaler och i väntrum timme efter timme för att passa
in i ett förutbestämt färdtjänstschema.

De flesta kan inte vara hemifrån fem-sex timmar för att delta i en aktivitet om två timmar. Det kan handla om mattider, medicin, byte av sittställning och toalettbesök.

FN-konventionen för personer med funktionsnedsättning är bindande även för Norrköpings kommun. Artikel 19 säger bland andra saker att våra medlemmar har rätt att leva självständigt och att delta i samhället och att samhället ska göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning att leva i full inkludering och delaktighet.

Läs mer om