Daléus oemottaglig för argument för kärnkraft
Man har i en svensk reaktor, om allt skulle gå snett, god tid på sig att ta till specialåtgärder för att kyla så att både tank, härd och inneslutning förblir intakta, skriver Sonny Gynnhammar (s) i ett svar till Greenpeaces Lennart Daléus.
I framtiden kommer allt högaktivt radioaktivt avfall från den svenska kärnkraftsindustrin att förslutas i dessa fem meter långa kopparkapslar och sedan förvaras på nära 1 000 meters djup i urberget. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När Lennart Daléus skriver något bör läsaren vara medveten om att det i botten för Lennart Daléus ligger att kärnkraften är helt oacceptabel. Detta betonade han med skärpa vid en debatt mellan honom och några anställda vid Barsebäcksverket i Lund i mitten av 90-talet, en debatt som jag själv hörde. Lennart Daléus trängdes ett antal gånger under denna debatt argumentationsmässigt in i ett hörn och enda vägen ut ur detta blev varje gång just att ta till det nyss nämnda uttrycket om att "i botten för mig ". När det gäller kärnkraft är Lennart Daléus således fundamentalistiskt oemottaglig för några argument från en meningsmotståndare och varje argument till kärnkraftens förfång hur felaktigt och obalanserat det än må vara använder han utan samvetsbetänkelser i sin egen argumentation.
Enligt Lennart Daléus faller myten om säker svensk kärnkraft på den mänskliga faktorn. Ja Lennart Daléus, den mänskliga faktorn ställer till med mycket såsom mängder av dödsfall och skador på våra vägar, felbehandling inom vården, mängder av döda och skadade i Irak etcetera.
För svensk kärnkraft har den hitintills allvarligaste incidenten (Forsmark nu i somras) fått ett verk att snabbstoppa, men utan att skada någon enda komponent. Allt var återanvändbart enbart efter omställning av några felaktigt ställda skydd. I den allvarligaste händelsen inom västerländsk kärnkraft (Harrisburgh), där under en viss tid reaktortanken tömdes på vatten, större delen av härden smälte ner, men tanken förblev intakt har vare sig människor eller omgivning skadats eller påverkats på mer än försumbart sätt, men anläggningen som sådan har helt slagits ut
Lennart Daléus säger vidare att vi länge fått höra att det som hände i Tjernobyl aldrig kan hända här, fast det verkar som han själv menar motsatsen.
I Tjernobyl var härden av sådant utförande att den i det aktuella fallet från närmast avställt tillstånd på bara bråkdelar av en sekund kunde rusa till 100-1000 gånger sin normaleffekt och ingen kylning hur effektiv denna än vore kan klara något sådant.
Om en svensk kärnreaktor tappar sin kylning genom att reaktorkärlet töms på vatten avbryts omedelbart kärnreaktionen då den inte kan fortgå utan vatten. Resteffekten på initialt cirka tio procent av fulleffekten kvarstår och måste kylas bort genom strilning över härden för att härden ej ska skadas. Resteffekten sjunker därtill snabbt med tiden för att efter någon timme vara nere vid en till två procent av fulleffekt och fortsätter sedan att sjunka fast i långsammare takt.
Man har i en svensk reaktor om allt skulle gå snett god tid på sig att ta till specialåtgärder för att kyla så att både tank, härd och inneslutning förblir intakta och inget av betydelse slipper ut från inneslutningen.
Varför tror ni Lennart Daléus uttrycker, som han gör, om det inte är så att han antingen saknar kunskap om det jag nyss sagt eller bestämt sig för att skrämma upp allmänheten och detta utan orsak?"
Svensk kärnkraft är gammal säger han och jämför en ny bil med en gammal Amazon. Ja, verken har några år på nacken men väsentliga säkerhetskomponenter byts ut efter hand och det var inte några gamla komponenter med felställda skyddsnivåer, som orsakade det allvarliga i Forsmark utan i stället tämligen nya komponenter.
En gammal Amazon som inte har underhållits på många år och därtill körts svart utan kontrollbesiktning är något helt annat än en Amazon av samma ålder, men som underhållits, regelbundet kontrollbesiktigats och därtill uppgraderats med dubbla eller tredubbla bromskretsar, komplett ny hjulupphängning och styrmekanism samt lite annat. För omgivningen vilket är mest betydelsefullt och även för föraren är den sista Amazonen klart säkrare än den första även om den för förarens ytterligare säkerhet inte innehåller alla tänkbara slags krockkuddar.
Så jämförelsen mellan svensk kärnkraft och Lennart Daléus gamla bilar är som att jämföra färska äpplen inte med päron utan möjligen med skrumpna blåbär.