Det är inte synd om privata fastighetsägare
I dag får de boende hos Hyresbostäder betala för de tomma lägenheter som kommunen beställt. Vill kommunen ha en lägenhetsreserv på åtskilliga hundra lägenheter måste också kommunen stå för den, skriver Clas Rydgren, Hyresgästföreningen, i sitt svar till Fastighetsägarna Öst, NT 14/12.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vår uppfattning är att varje ägare ska ta ansvar för sitt bostadsföretag. I dag får de boende hos Hyresbostäder betala för de tomma lägenheter som kommunen beställt. Vill kommunen ha en lägenhetsreserv på åtskilliga hundra lägenheter måste också kommunen stå för den.
De outhyrda lägenheterna driver upp hyrorna för alla lägenheter i Norrköping, eftersom hyrorna på privatsidan utgår från hyrorna hos allmännyttan. För den private hyresvärd som inte har vakanser är det en god affär. Den som har tomma lägenheter kompenseras genom att hyrorna är onödigt höga.
Det är illa nog. Dessutom är det så att under de senaste tio till tolv åren har Norrköpings kommun plockat av Hyresbostäder runt 150 miljoner kronor. Man har gjort det genom att införa en så kallad riskpremie, vilken fått en något mildare efterföljare de senaste åren - en ränteskillnadsersättning på nästan åtta miljoner kronor per år. Uttagen från Hyresbostäder hjälper inte till att förbättra företagets ekonomi. I stället förvärrar det läget. Jag har svårt att se detta som en "subvention", vilken Sörman påstår existerar.
Den EU-anmälan som Fastighetsägarna i Sverige gjort om snedvriden konkurrens, anser vi är djupt olycklig och osaklig. De siffror som presenteras är klart överdrivna och kritik har kommit från flera håll.
Professor Hans Lind, Kungliga tekniska högskolan, skriver i sin färska rapport att: " det finns inte någon grund för påståenden om att det förekommer omfattande och systematiska stöd till allmännyttiga bostadsföretag på ett sätt som missgynnar de privata bostadshyresföretagen".
Avslutningsvis konstaterar vi också att ägandet av hyresfastigheter är högt värderat. Det märks inte minst av alla fastighetsöverlåtelser som sker, oftast till höga belopp.
Flera fastighetsbolag gör stora vinster på boendet. I Norrköping har vi de stora bostadsföretagen Lundbergs och Ståhl bland annat. Inte verkar de ha det speciellt motigt. Statistik från SCB visar att de privata värdarna i landet har rejäla vinstmarginaler. Annan statistik bekräftar den bilden.
Den uppförsbacke Sörman befarar för fastighetsägarna, om hyresgästerna behandlas rättvist, är nog bara rädslan för ekonomisk utjämning inom boendet.
EU ska inte få bestämma hyrorna i Sverige. Det hoppas vi även regeringen tycker.