Endast eniga vänder vi trenden
Tillsammans skulle vi länder runtÖstersjön kunna skapa ett särskilt styre för vårt gemensamma innanhav. Låt oss kalla det en särskild Östersjöregering och ge den ett tydligt rättsligt skydd i form av en särskild Östersjödomstol, skriver StaffanDanielsson (c) riksdagsledamot.
Vattenreningsverk på Dagö, Estland. som byggts med hjälp av svenska pengar från Stockholm Water, och renar vattnet från Dagös största industri, fiskfabriken. Foto: Lennart Nygren/SCANPIX
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Självklart måste vi själva göra vår hemläxa, men det räcker inte. I dag blockeras tyvärr effektiva insatser till följd av kraftlösa beslutsstrukturer. Vi måste tänka nytt och söka enas om en klok förvaltning av Östersjön. Tillsammans skulle vi länder runt Östersjön kunna skapa ett särskilt styre för vårt gemensamma innanhav. Låt oss kalla det en särskild Östersjöregering och ge den ett tydligt rättsligt skydd i form av en särskild Östersjödomstol.
De nio länder som gränsar till Östersjön måste samlas för att gemensamt och med hjälp av varandra sätta in de akuta insatser som nu är nödvändiga. Även EU borde kunna göra mera både för Östersjön men också generellt för att stärka miljöarbetet i hela Europa.
Vi behöver ett starkare internationellt miljöarbete eftersom miljön inte känner några gränser. Här finns verkligen möjlighet att förena miljöteknik och utveckling - ekonomisk och ekologisk till gagn för både Östersjön och alla oss som bor i denna del av världen.
Det är dags att gå från ord till handling. Socialdemokraterna och vänsterkartellen har regerat landet de senaste åren och hävdar ständigt att Sverige är ett föregångsland när det gäller miljöteknik och att vi har en bra miljö. Det är risk att detta snart bara blir ord om vi inte satsar och skapar bättre förutsättningar för miljöforskning, teknikutveckling, miljöinvesteringar och ett frivilligt miljöengagemang.
Centerpartiet vill öka anslaget till energiforskningen och fortsätta arbeta tillsammans med bland annat jordbruksnäringen för att kunna förstärka miljöarbetet inom de gröna näringarna. Det är uppenbart att insatser på andra sidan Östersjön ger mycket större effekter, eftersom utsläppen är större. Detta måste självfallet i hög grad beaktas i östersjösamarbetet.
Enighet råder om vikten av att förhindra fosforn att nå Östersjön, genom rening i avloppsverken, insatser i jordbruket mm. Tyvärr råder olika uppfattningar bland forskare om behovet av - och effekten - av kväve reningen. Detta måste redas ut, hur högt ska kvävereningen prioriteras relativt fosforreningen.
Östersjön måste ha ett starkare skydd mot utsläpp och olyckor. Trots lagstiftning som förbjuder oljeutsläpp och dumpning av annat slag, drabbas svenska vatten årligen av många skadliga utsläpp. Nu senast hände de som många har väntat på, nämligen ett större oljeutsläpp inne i Stockholms skärgård. Lagstiftningen måste skärpas och övervakningen måste bli bättre.
Det måste bli mer kännbart för dem som begår miljöbrott såsom oljeutsläpp. För att kunna se till så att beslut efterlevs i syfte att rädda Östersjön behövs en särskild miljödomstol specifikt för Östersjön. En Östersjödomstol skulle ge oss ett gemensamt straffrättsligt regelverk. Vi måste enas runt om Östersjön kring skyddsåtgärder och restriktioner, för det är endast tillsammans som vi kan vända utvecklingen.