EU:s inre marknad måste bli färdig

I tider av kris och finansiell oro får vi inte glömma hur viktig EU:s inre marknad är, inte minst för Östergötlands företag. Det skriver Kenneth Bengtsson, ordförande Svenskt Näringsliv och Sophia Bengtsson, biträdande regionchef Svenskt Näringsliv.

Norrköping2012-10-30 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna fyllde EU:s inre marknad 20 år. Den är väl värd att fira. Tyvärr är den fortfarande inte fullbordad. Världen såg annorlunda ut för 20 år på sedan. Varken Kina eller andra tillväxtländer deltog i någon större utsträckning i världshandeln. De senaste decenniernas globalisering innebär både utmaningar och möjligheter för svenska företag. För att ta vara på dessa möjligheter krävs att företagandet i både Sverige och Europa är tillräckligt konkurrenskraftigt.

I tider av kris och finansiell oro får vi inte glömma hur viktig EU:s inre marknad är, inte minst för Östergötlands företag. I länet finns det närmare 900 företag som har EU som sin huvudsakliga exportmarknad. Totalt står exporten för 50 procent av Sveriges BNP och 57 procent av vår varuexport går till andra EU-länder.

Den fria rörligheten för människor innebär att vi kan studera, bo och ta ett arbete i vilket EU-land vi själva vill. Det är en självklarhet för dagens unga. Varje år väljer cirka 25 000 svenska studenter att studera eller praktisera utomlands, inom ramen för utbytesprogram eller på egen hand.

Minns vi hur det var tidigare? Företag som ville sälja i andra länder tvingades lära sig varje lands regler och anpassa produkter och tjänster. Kostnaderna blev högre, konkurrenskraften lägre och företagen mindre lönsamma. Föga förvånande finns det ett mycket starkt stöd för den inre marknaden bland svenska företagare.

En framgångsrik fortsättning på det europeiska välfärdsbygget förutsätter en väl fungerande inre marknad. Dessvärre låter EU fortfarande inte tjänstesektorn, en viktig och dynamisk del av ekonomin, fullt ut vara en del av den inre marknaden.

Tyvärr lägger EU i dessa oroliga tider alltför mycket tid på utspel om federalism och kvoterade bolagsstyrelser. Prioritet ett för kommissionen borde vara ordning på den inre marknaden.

EU måste också lyfta blicken och inse att företagen även behöver kunna ta steget ut på den globala arenan. Frihandel och öppna marknader med exempelvis USA skulle ge enorma välfärdsvinster i form av ökad tillväxt och nya hållbara jobb.

Läs mer om