Flerspråkighet är en resurs

Tyvärr finns det klara intentioner att sätta krokben för modersmålet i skolan, skriver ett stort antal lärare i modersmål i Norrköpings kommun.

Med all respekt för de personer som motionerat till Kommunfullmäktige eller yttrat sig i ämnet modersmål, så är det påtagligt att de saknar grundläggande kunskap om modersmålet, skriver debattörerna.

Med all respekt för de personer som motionerat till Kommunfullmäktige eller yttrat sig i ämnet modersmål, så är det påtagligt att de saknar grundläggande kunskap om modersmålet, skriver debattörerna.

Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Norrköping2019-03-27 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har debatterats och skrivits om modersmålet i media. Undertecknade lärare i modersmål tycker att det är märkligt att SD- och M-politiker yttrar sig som sakkunniga utan att överhuvudtaget ha pratat med modersmålslärarna. Kommunikation kräver växelverkan mellan sändare och mottagare och ett gemensamt språk. Vi efterlyser det. Vi är inga troglodyter, vi pratar svenska och en del av oss behärskar mer än fyra språk. De flesta av oss är utbildade pedagoger med varierande bakgrund; utbildade i hemlandet, Sverige och Europa. Vi är klasslärare, modersmålslärare, pedagoger, språkvetare, forskare, doktorer med relevanta teser etc. Vi är cirka 90 kollegor som undervisar i 38 språk fördelade på 3000 elever i Norrköpings kommun. Modersmålet omfattar två delar: språkinlärning och studiehandledning.

I studiehandledning stödjer vi kunskapsutvecklingen hos flerspråkiga elever i alla ämnen så att eleverna kan ta till sig innehållet i de svenska läromedlen med hjälp av modersmålet.

Modersmålsundervisningen däremot handlar om språkutveckling samt om elevens identitetsutveckling. Ett språk är mer än ord; det är musik, konst, poesi. Kultur med andra ord.

Modersmålet är ett frivilligt ämne. I Norrköpings kommun är det skolenheterna som samlar föräldrarnas eller de myndiga elevernas önskemål om att få läsa språket; och det är IKSE (Interkulturella språkenheten) som genomför uppdraget. Undervisning ges 40 – 60 minuter per elev eller grupp. Vårt mål är gruppundervisning i möjligaste mån med hänsyn till sociala, pedagogiska och arbetsmiljöfrågor. Det finns kollegor som arbetar på upp till 17 skolor.

Med all respekt för de personer som motionerat till Kommunfullmäktige eller yttrat sig i ämnet modersmål, så är det påtagligt att de saknar grundläggande kunskap om modersmålet och om all den forskning som visar att undervisningen har en positiv effekt på elevernas lärande och utveckling av färdigheter och kunskaper. ”Det råder dock enighet i forskarvärlden om modersmålets positiva inverkan på såväl andraspråks- ämnes och identitetsutveckling” Ur Språkutvecklande SO-undervisning. Används i LiU. Att kunna hantera ytterligare ett språk är en resurs för samhället!

Världen krymper och näringslivet uppskattar yrkesmänniskor som förutom engelska även behärskar andra språk. Vi vet att det finns elever som kommer att ha nytta av sitt modersmål i kommande yrkesliv.

Det är Läroplanen som reglerar modersmålet. Tyvärr, finns det klara intentioner att sätta krokben för modersmålet. De förslag som presenteras för politiker bygger på avsikten att tillintetgöra modersmålet genom att tillämpa regler som försvagar det. Vi uppmanar dem som kritiserar oss att fördjupa sig i de samhällsvinster som modersmålet innebär. Utveckling och samförstånd är bättre än förstörelse och fördomar!

”Det är bara med hjärtat man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen” Ur Lille prinsen.

Läs mer om