Flygskatt drabbar sysselsättningen
Socialdemokraterna säger sig slå vakt om turismen, men när man höjer flygskatten väljer man att motarbeta denna viktiga näring, skriver Stefan Hagfeldt (m).
Sverige är ett stort land vilket gör att vi är beroende av flyget för tillväxt och välfärd i hela landet, menar Stefan Hagfeldt (m).Foto: ROBERT EKEGREN / SCANPIX
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialdemokraterna säger att man inför skatten av miljöskäl på flyget. Detta är bara struntprat eftersom skatten tas ut per passagerare och ingenting annat. Skatten har inte någon som helst koppling till den faktiska bränsleförbrukningen och utsläppsmängderna av koldioxid. Den ger därmed inte något incitament för flygbolagen för att vidta åtgärder för att minska flygets klimatpåverkan. Det är heller inte utformat så att det stimulerar till teknikutveckling, eftersom skatt ändå tas ut på flygresorna även om ett företag tar fram mer miljövänliga tekniker för flygningen. Däremot leder skatten till en rad negativa trafikpolitiska, regionalpolitiska, näringspolitiska och fördelningspolitiska konsekvenser.
Sverige är ett stort land till ytan men relativt glest befolkat, vilket gör att vi är beroende av flyget för tillväxt och välfärd i hela landet. Låginkomsttagare, ungdomar och pensionärer kommer i framtiden utav ekonomiska skäl att få det svårt att besöka familj och vänner som bor på ett längre avstånd. Måste man mellanlanda i Sverige så tas skatten ut på nytt vilket gör att den genast blir mer betungande. Alla flygplatser kommer att drabbas mer eller mindre. Hur kommer det att gå för Norrköpings flygplats som äntligen visar på en tillväxt vad det gäller passagerare?
Socialdemokraterna säger sig också slå vakt om turismen, men här väljer man istället att motarbeta denna viktiga näring. I maj månad skrev Britt Olausson (s) och Anna Ludvigsson (s) i NT att turismen är en framtidsbransch som borde nå nya marknadsandelar i Östergötland. Ja, jag håller helt med men det kommer inte att ske med en socialdemokratisk regering. Turistnäringen sysselsätter idag ungefär 127 000 helårsarbetare i landet. Men en turistvänlig politik som vi moderater och hela alliansen vill för kan antalet helårsarbetare inom ett par år fördubblas.
Vi vill ge mer pengar till marknadsföringen som i dag nästan är obefintlig utomlands. Vi vill sänka arbetsgivaravgifterna inom turistnäringen. Vi vill låta restauranger ha samma matmoms på hämtade matpaket som dagligvaruhandeln har i dag. Varför skall ett matpaket på Hemköp ha 12 procent moms medan ett matpaket från restaurang skall beskattas med 25 procent moms?
Om man går på en konsert och sitter ner och lyssnar så är det 6 procent moms men om någon dansar till konserten så är det 25 procent moms. Varför vill socialdemokraterna inte att svenska folket skall röra på sig?. Nej det gäller att sitta still. Vi vill att skidliftar skall få idrottsmomsen 6 procent och inte det dubbla 12 procent som socialdemokraterna har genomdrivit. Ett hårt slag mot turistbranschen är om socialdemokraterna får förbjuda säsongsarbeten. Inte kan väl regeringen på allvar mena att om inte skidliftarna kan drivas året runt så skall de i stället stå stilla för alltid?
Turismen bidrar redan i dag med 25 miljarder kronor till skattekistan. Med en fördubbling av turismen som är fullt möjlig skulle vi hamna på ett medelvärde av andra EU-länders turism.
Det skulle också innebära 25 miljarder kronor ytterligare till svenska staten i form av skatter. Detta inser inte socialdemokraterna utan väljer nu istället att med nya skattepålagor och hindrande av säsongsarbeten slå ut delar av turismen. Tänk bara på vad en fördubbling av turismen i Norrköping skulle innebära i sysselsättning. Tyvärr har vi den högsta arbetslösheten i länet men socialdemokraterna lokalt verkar inte bekymra sig?