FN och USA behöver varandra

Efter den 11 september är det nödvändigt att få till en konvention mot terrorism. För att åstadkomma det krävs att USA visar en genuin vilja att kompromissa, menar Aleksander Gabelic, från Svenska FN-förbundet.

Norrköping2002-09-12 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I dag talar USA:s president i FN:s generalförsamling. Det är många som är nyfikna på vad George W Bush kommer att säga till världen. USA är FN:s viktigaste och mäktigaste medlem. Talet kommer att vara avgörande för både USA:s trovärdighet och FN:s möjligheter att styra utvecklingen i världen.
Den 11 september för ett år sedan blev USA och världssamfundet omskakat av vad mänskligt vansinne kan åstadkomma. Det påminde oss alla hur sårbara vi är och hur svårt det är att skydda sig mot modern terror. Vi påmindes också om hur viktigt det är med internationellt samarbete.
FN lyckades snabbt skapa total enighet i FN:s säkerhetsråd. I två säkerhetsrådsresolutioner slogs USA:s själförsvarsrätt fast.
Enigheten den 11 september har dessvärre luckrats upp under det gångna året. Inte minst är det tydligt i fallet Irak som nu är uppe på den världspolitiska dagordningen. Terrorbekämpningen efter 11 september har också väckt flera viktiga principiella frågor som främst rör de mänskliga rättigheterna och vilken juridisk rätt misstänkta terrorister har. Oklarheter kring terrorlistor och vad som är legala och illegala krigsfångar har också skapat misstro mot USA. Den centrala rättsstatsprincipen att var och en har rätt att få sin sak prövad tycks inte gälla alla enligt USA:s regering, trots att principen är fastlagd i flera FN-konventioner och deklarationer.
Det är obegripligt. Därför är det viktigt att Anna Lindh och den svenska regeringen fortsätter att trycka på USA i fallet om den svenske medborgaren som hålls fången i "ingenmansland" på Cuba.

Ett annat dilemma är att situationen i Mellanöstern har förvärrats. Oförsonligheten mellan israeler och palestinier har dessvärre inte blivit mindre av Israels så kallade terroristbekämpning. De mest militanta palestinierna har snarast blivit än mer uppmuntrade till att genomföra avskyvärda illdåd mot civila israeler och araber.
USA:s passiva och alltför förstående inställning till Israels militära operationer har försvårat fredsarbetet. I flera länder har metoder använts som är moraliskt och juridiskt tveksamma med hänvisning till bekämpning av terrorism.

En bidragande orsak är att världen inte har kunnat definiera vad terrorism är och vem som kan benämnas vara terrorist. Ett komplicerat arbete pågår med att utarbeta en konvention mot terrorism. Ett konstruktivt samarbete mellan EU och USA skulle definitivt underlätta tillkomsten av en sådan nödvändig konvention.
Men då krävs att också USA räcker ut handen och visar en genuin vilja att samarbeta och kompromissa. Bristen på denna vilja syns tydligast i fråga om USA:s inställning till den internationella brottmålsdomstolen, synen på barnkonventionen, Kyotoprotokollet och tortyrkonventionen.
USA:s regering har gång på gång visat att de har en egen agenda vilket skadat deras anseende betydligt. Jag kunde själv bevittna hur USA:s utrikesminister blev utbuad under hans anförande på det stora FN-mötet i Johannesburg om hållbar utveckling
Personligen kändes det fel att USA buades ut på detta sätt. Men det bör ändå ses i ljuset av all den frustration USA:s ensidiga politik har skapat hos många människor.

Världen står inför stora utmaningar. Hur ska världen kunna leva upp till att åstadkomma de beslut som antogs i Johannesburg om hållbar utveckling eller hur ska de mål som uppställts i den så kallade Millenniedeklarationen med bland annat halverad fattigdom 2015 i världen uppnås? Världssamfundet behöver ett engagerat USA som är en aktiv och naturlig del av Förenta Nationerna.
Det tillfälle till internationellt samarbete som uppstod för ett år sedan kan fortfarande förvaltas av USA och världen. När i dag George Bush talar i FN:s generalförsamling så är det många goda krafter som förväntar sig att USA ska visa en tydlig kursändring i fråga om FN.

George W Bush valde att inte komma till Johannesburg. Nu på Manhattan, i FN:s generalförsamling inför företrädare från hela världen i närheten av den plats där tusentals människor mördades i det värsta terrordådet i modern tid kan Bush visa att USA vill utveckla och stärka det multilaterala samarbetet. Visa att man tror - eller att man åtminstone vill tro - på FN.
George W Bush har i dag chansen att ta det första steget i rätt riktning. Låt oss hoppas att så blir fallet. FN och USA behöver varandra mer än någonsin!

Läs mer om