Folkpartiet vill återförstatliga skolan

Mot bakgrund av alla problem kommunaliseringen har medfört är det hög tid att nu starta en debatt om att åter förstatliga skolan. Folkpartiets landsmöte kan bli startpunkten. Det skriver Jan Björklund och Karin Granbom Ellison, (FP).

Norrköping2009-11-05 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För snart tjugo år sedan tog kommunerna över ansvaret för skolan. Tanken var att eleverna skulle lära sig mer, men i verkligheten har skolresultaten försämrats. Det är nu hög tid att föra en öppen och konstruktiv debatt om hur skolan ska styras i framtiden. Folkpartiets alternativ är ett statligt huvudmannaskap.Under den här mandatperioden läggs den svenska utbildningspolitiken helt om. Ny skollag, ny gymnasieskola, nya läroplaner, nytt betygssystem och ny lärarutbildning är några exempel. Alla är nödvändiga reformer för bättre resultat i skolan.Men en kedja är inte starkare än sin svagaste länk. Modern målstyrning ställer höga krav på tydliga lednings- och ansvarsförhållanden. Därför måste också styrningen av skolväsendet diskuteras.Inför landsmötet i höst föreslår partistyrelsen att Folkpartiet ska verka för en övergång till ett statligt huvudmannaskap. Det innebär att vi, som första parti, tar tydlig ställning för ett återförstatligande av skolan. Partistyrelsen är helt enig, även de kommunala politiker som ingår.Det finns flera skäl för ett förstatligande. För det första gör blandningen av statligt och kommunalt styre över skolan det svårt att utkräva ansvar. Staten kan skylla på kommunerna när något går fel, samtidigt som kommunerna kan hävda att problemen beror på felaktig statlig styrning.För det andra har alla barn, oavsett var de bor, rätt till en likvärdig utbildning. I dag kan det skilja 50 000 kronor per elev mellan de kommuner som satsar mest på sin grundskola och de som satsar minst. I vissa kommuner klarar nästan alla elever kraven till gymnasieskolan, medan en stor andel ungdomar misslyckas i andra. Ingen ska få sämre förutsättningar i livet för att de råkar födas i en kommun som inte prioriterar utbildningsväsendet.För det tredje handlar det om läraryrkets status och attraktionskraft. Just läraryrket har drabbats extra hårt av kommunaliseringen. Bland annat visar forskarna vid IFAU i en rapport att nyblivna lärares egna studieresultat har sjunkit sedan början av nittiotalet. Studien visar att skolan har haft allt svårare att rekrytera ungdomar som själva har goda studieresultat till läraryrket. Naturligtvis finns det frågor som man på lokal nivå även framöver ska ha stort inflytande över, till exempel skolans infrastruktur - var och
i vilka lokaler skolorna ska verka. Men mot bakgrund av alla problem kommunaliseringen har medfört är det hög tid att nu starta en debatt om att åter förstatliga skolan. Folkpartiets landsmöte kan bli startpunkten.
Läs mer om