Fortsatt kamp för en fullvärdig akutmottagning

De anställda på Vrinnevisjukhuset och samtliga partier i kommunfullmäktige ger inte upp. Besluten om en bantad akutmottagning måste ses över.

Norrköping2003-11-03 10:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Landstingsstyrelsen har beslutat om förändringarna i länssjukvården. Ett beslut som innebär att Vrinnevisjukhuset inte längre är ett fullvärdigt akutsjukhus.
Den protestgrupp som var tidigt ute med att kritisera neddragningarna ger inte upp. Representanter från alla politiska partier i kommunfullmäktige tillsammans med företrädare för de anställda på Vrinnevi har gjort en gemensam skrivelse där man kräver att besluten måste ses över. Det är inte acceptabelt att det bara kommer att finnas en fullvärdig akutmottagning under cirka 30 procent av dygnet.
-Vi måste försöka fortsätta att påverka och följa upp vad som händer i fortsättningen, säger kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson (s).
<br><span class=MR>Diskuterar omröstning</span>
Oppositionsrådet Jörgen Rundgren (m) håller med.
-Vi ska fortsätta opinionsbildningen och vi politiker ska prata vidare med våra respektive landstingspolitiker. Vi vill ju att Vrinnevi ska fortsätta vara ett fullvärdigt akutsjukhus, säger han.
Man ska också bjuda ner Ansvarsutredningen för en diskussion. Så långt råder total enighet inom gruppen men det finns också skiljelinjer. Enligt Jörgen Rundgren diskuterar man också att resa kravet om en folkomröstning på samma sätt som man nu vill göra i Motala.
-Där har man påbörjat arbetet med namninsamlingar för detta. Det skulle i så fall ske i samband med valet till Europaparlamentet den 30 juni. Den diskussionen finns även här, främst bland dem ute på Vrinnevisjukhuset, säger Jörgen Rundgren.
<br><span class=MR>Självständig enhet</span>
Där gäller frågan om det ska finnas tre fullvärdiga akutsjukhus i länet. I Norrköping finns också önskemål om Vrinnevisjukhuset som en självständig enhet.
-Vi får väl se hur en fråga till en eventuell folkomröstning ska formuleras, säger Jörgen Rundgren.
I den frågan lär det dock inte bli något stöd från socialdemokraterna.
-Det är ingenting som tilltalar mig och ingenting som vi är inblandade i. Att flytta ansvaret från landstinget till staten skulle bara göra avståndet ännu större, säger Mattias Ottosson.
Läs mer om