Friskola får bäst betyg av eleverna
Naturhumanistiska gymnasiet är Norrköpings bästa gymnasie-skola. I alla fall när eleverna själva sätter betyg.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Högsta betyg får friskolan Naturhumanistiska gymnasiet som drivs av Folkuniversitetet.
<br><span class=MR>Bra även förra året</span>
- Vi fick bra resultat förra året också, och jag kan inte säga att jag är överraskad. Vi försöker använda de här mätningarna för att hela tiden bli bättre, säger rektorn Bo Wilhelmsson.
Ni får 4,22 i snittbetyg. Innebär det att ni är bäst i Norrköping?
- (Skratt) Jag tycker förstås det. Jag tycker att vi jobbar med eleverna på ett bra sätt. Sen är det förstås svårt att jämföra; olika skolor har olika förutsättningar och möjligheter.
Varför är era elever så nöjda?
- Vi har korta beslutsvägar. Om det finns ett problem kan man knacka på min dörr så har vi åtgärdat problemet nästa vecka.
- Vi är en liten skola med 85 elever där alla blir sedda. Och lärarna och undervisningen har fått bra betyg i flera år, konstaterar Bo Wilhelmsson.
Näst bäst omdöme i undersökningen får kommunala Marielundsgymnasiet med 4,03. Lägst betyg får friskolan Pro-team med 3,19, näst lägst De Geergymnasiet med 3,33. Proteam får det enskilt sämsta betyget av alla, 2,37, för läromedel och utrustning.
Samtidigt är kvalitet i skolan svårt att mäta. Vad eleverna tycker är en viktig faktor. Betygen och hur eleverna klarar sig efter skolan, är andra. Resultatet i en sådan här mätning styrs också av vilka förväntningar och krav eleverna har.
Dessutom är en del skolor stora och har många olika program. Andra, som Naturhumanistiska, har bara ett program och endast en klass i varje årskurs.
- Kvalitet är subjektivt och det här är elevernas uppfattning. Vi är inte ute efter att nagla fast några enskilda skolor. I första hand ska mätningen användas i skolornas interna utvecklingsarbete, säger Sven-Anders Krunegård, programsekreterare för gymnasieskolan.
<br><span class=MR>Knappar in</span>
Gymnasienämndens ordförande, socialdemokraten Sara Heelge-Vikmång, tar fasta på att de kommunala skolorna totalt sett får bättre betyg i år än 2002.
Skillnaden mot friskolorna, som fortfarande uppfattas som lite bättre, har också minskat.
- Undersökningen visar att det finns brister och att det finns skillnader mellan skolor. Men framför allt visar den att eleverna anser att gymnasieskolan blivit bättre på i stort sett varje område, säger hon i ett pressmeddelande.
Sara Heelge-Vikmång hävdar att standarden i gymnasieskolan är hög och att eleverna generellt sett uppskattar skolorna. Det är tvärt emot den rådande mediebilden, tillägger hon.