Geoenergi skulle kunna lösa många kommuners ansträngda driftsbudgetar och samtidigt vitalisera svenskt idrotts- och fritidsliv. De skenande kostnaderna för att värma upp och kyla idrottsanläggningar gör att användandet begränsas.
Kommunerna har helt enkelt inte råd att med konventionella lösningar värma upp gräsplaner på vintern och ishallar driftsätts för sent in på säsongen. Tusentals ungdomar drabbas på detta sätt på grund av energislukande, dyrbara och många gånger miljömässigt ohållbara uppvärmnings- och kyllösningar.
Det finns en lösning, genial i sin enkelhet, säker och stabil i sitt utförande och förnybar ur miljöhänseende. En lösning som dessutom ger
häpnadsväckande låga driftskostnader: Geo-energi.
Det finns bara ett problem: Tystnaden
och okunskapen om geoenergi. Energimyndigheten måste få politikernas uppdrag att lyfta fram geoenergi på samma sätt som man i alla sammanhang lyfter fram vindkraft. Utan denna hjälp kommer idrottsanläggningar runt om
i Sverige fortsätta att ha begränsade öppettider. Konstgräsplaner kommer fortsätta stå outnyttjade halva året, tvärtemot vad som var tanken.
Geoenergi är ett samlingsnamn för energi från berg, sjö och jord samt energilagring i mark. Geoenergi utgörs framför allt av solenergi som inlagrats i marken. En av metoderna för att utnyttja geoenergin är med hjälp av så kallade borrhålslager.
Under vinterdriften utnyttjas den värme som finns inlagrad i marken genom värmeväxling. Den vätska som används för energitransporten återförs till brunnssystemet med en lägre temperatur. På så sätt "laddas" marken med kyla som kan användas under den varma årstiden.
Geoenergi till idrottsanläggningar passar ofta bra, eftersom det finns både kyl- och värmebehov.
Stora summor pengar skulle kunna frigöras
i de kommunala driftsbudgetarna om idrottshallar, simhallar och konstgräsplaner värmdes upp med denna förnybara energikälla.
Stadium Arena är en av Nordens modernaste multiarenor med en yta på 13 000 kvadratmeter. Kravet för att klassas som en så kallad green building är en maximal användning på 120 kWh per kvadratmeter.
Genom att välja geoenergi landade den genomsnittliga energianvändningen i Stadium Arena 2009 på blygsamma 15 kWh per kvadratmeter. Med geoenergi får Stadium Arena också kyla "på köpet" vilket kommer väl till pass under de varma sommarmånaderna.
Stadium Arena är ett lysande exempel på hur geoenergi kan minska såväl driftkostnader som koldioxidutsläpp i verksamheter som är väldigt energikrävande. Samtidigt höjs livskvaliteten för många människor, inte minst ungdomar, genom att såväl tillgänglighet som kvalitet inom olika idrotts- och fritidsaktiviteter kan ökas och förbättras.
Geoenergi producerar fyra gånger mer förnybar energi än vindkraft och är Sveriges tredje största förnybara energikälla. Det är dags att såväl energipolitiker som Energimyndigheten vaknar och inser att vi i Sverige sitter på en fantastisk men alldeles för dåligt utnyttjad naturresurs.