Greenpeace linje är ohållbar i längden

Antagandet att konventionella grödor är säkra för att de är "naturliga" stämmer inte, även konventionell växtförädling har effekter, skriver Waldemar Ingdahl i ett svar till Kathleen McCaughey, Greenpeace (NT den 12 maj).

En Greenpeaceaktivist proesterar mot genmodifierade grödor i Bryssel. arkivbild: scanpix

En Greenpeaceaktivist proesterar mot genmodifierade grödor i Bryssel. arkivbild: scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2006-05-23 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kathleen McCaughys svar visar konflikten om gentekniken. Skall man ta fasta på om egenskaperna i slutprodukten har förändrats, eller ser man bara till framställningsmetoden? I det första fallet så bedömer man fördelar och nackdelar, i det andra fördömmer man gentekniken i sig.
Vi har en stadigt ökande köttkonsumtion. 1990 åt vi 54 kilo kött per capita, 2000 hade den ökat till 68 kilo och prognosen för 2010 är 85 kilo. För en vanlig familj som snålar varje månad så kan prisskillnaderna betyda mycket.

McCaughy tycker att då några EU-länder har förbjudit vissa genmodifierade grödor så skulle GMO vara marginellt, men hur mycket odlas i dessa länder när USA och Brasilien har mer än hälften av produktionen av viktiga foderväxter som sojabönan? Utan importen från GMO-odlande länder klarar inte svenska bönder att tillgodose djurens foderbehov.
Konsumenterna väljer inte GMO, säger hon. Nicholas Kalaitzandonakes, forskare vid University of Missouri, fann i en femårig studie att holländska konsumenter inte förändrade sina köpvanor beroende på märkningen av tjugo välkända livsmedel. EU:s förbud var ett effektivt sätt att bromsa marknaden för GMO, men dess gradvisa upphävande är steg i rätt riktning.
McCaughy vet om att regleringarna för odlingen av genmodifierade grödor är långt mer omfattande än för konventionella grödor, och så även testerna. Antagandet att konventionella grödor är säkra för att de är "naturliga" stämmer inte, även konventionell växtförädling har effekter.

Jag skulle föredra att äta genmodifierad BT majs, då den har en lägre nivå av den cancerframkallande svampen fumonisin än den omodifierade, vilket visades av en studie av Munkvold, Hellmich och Rice 1999. Detta då genmodifiering även ger fördelar, som vi sedan kan forska vidare på och renodla.
Greenpeace linje är ohållbar i längden, men även oetisk. Konsumenterna förvägras få göra valet när Greenpeace plomberar andras egendom som i Norrköping, och stänger marknader genom att sina lobba mot myndigheter och livsmedelskedjor. Kravet på absolut spårbarhet fungerar om det begränsas till de kundgrupper som önskar den, precis som med ekologisk mat, inte om hela produktionskedjan skall regleras till hög kostnad. Då förlorar alla.
Läs mer om