Hög tid att satsa på etthusläkarsystem i länet
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi i folkpartiet sträckte stolt på oss när socialdemokraterna plötsligt sade sig vilja att alla invånare som önskar ska få välja en egen husläkare/familjeläkare. Äntligen! Detta har vi i fp kämpat för i 25 år medan socialdemokraterna varit stenhårda motståndare.
Ett ökat antal läkare i primärvården blir avgörande för att det ska lyckas. Också detta var plötsligt s i regering och riksdag klara över trots mångåriga strider med folkpartiet.
Och dessutom var s plötsligt för att husläkare kan arbeta i privat regi. Privatläkare som alltid varit så fult för socialister.
En sådan uppläggning vill vi i folkpartiet stödja. Moderaterna gick emot i riksdagen - de vill ju tydligen något helt annat med försäkringar och konstigheter.
Vänsterpartiet gick naturligtvis också emot eftersom det hela handlade om att vidga friheten för enskilda i den storskaliga sjukvården.
Det är nu mer än fyra månader sedan riksdagsbeslutet togs och det är helt tyst i frågan. Vi i folkpartiet känner igen detta för så brukar det bli. Även om socialdemokraterna inte tidigare erkänt att det är husläkare/familjeläkare som behövs har man många gånger beslutat att satsa på primärvården. Det är dock ett besvärande faktum att trots besluten har detta inte fullföljs i praktiken.
Det har helt enkelt inte blivit något av de stolta parollerna när socialdemokraterna haft makten. Att det går om man verkligen vill visades åren 1992-1995 då antalet läkare i primärvården ökade kraftigt.
Nu behövs motsvarande satsning. Arbetsbördan i sjukvården i Östergötland är mycket pressad och riskerar att öka ytterligare om reformarbetet inte snarast kommer igång.
Folkpartiet i landstinget i Östergötland har nyligen lagt motionen Behovsstyrd sjukvård kräver tydlig satsning på primärvård och husläkarteam.
Vi vill nämligen att alla östgötar ska få uppleva att de viktiga principerna i riksdagsbeslutet blir verklighet. En del har redan den möjligheten men långt ifrån alla. Vi förstår inte varför inte alla östgötar ska ges den tryggheten. Ingen annan åtgärd kan stärka patientens ställning så starkt som att varje östgöte ges möjlighet att fritt välja husläkare.
Ett vanligt argument mot en husläkarsatsning är att det är brist på allmänläkare. Det är inte sant. Enligt socialstyrelsens register finns mer än 6200 specialister i allmänmedicin i aktiv ålder. Det räcker till 1500 invånare per läkare som genomsnitt.
Det finns alltså tillräckligt många allmänläkare för att klara en husläkarsatsning om rätt insatser görs. För att klara framtiden krävs givetvis också en hög ambition när det gäller specialistutbildning i allmänmedecin. Idag är dock 25 procent av allmänläkarna verksamma i annan sjukvård än allmänmedicin.
Husläkarlagen som på fp-initiativ tillkom 1993 och avskaffades 1995 av socialdemokraterna har mycket att lära. Vid husläkarlagens start tillkom 600 nya allmänläkare och när den avskaffades försvann lika många. Det visar kraften och möjligheterna i att vidta rätt åtgärder. Allmänläkarna finns men det görs inte tillräckligt för att möta deras intresse av att också vara yrkesverksamma inom området.
Det är i primärvården som läkartätheten behöver ökas och i takt med detta också antalet distriktssköterskor för att gynna teamarbetet och Leonprincipen om lägsta effektiva omhändertagandenivå i sjukvården. Detta skulle också avlasta den specialiserade sjukhusvården som behöver få avlastning för att klara sina patienter och ägna sig åt sitt viktiga arbete.
Hur bra är då primärvården som alltid den där folkpartisten Asserhed tjatar om? Socialstyrelsen gav för ett par år sedan Hälsouniversitetet i uppdrag att ta reda på hur en väl fungerande primärvård klarar effektivitet och kvalitet. I sin rapport slår de fast att:
1. Organisationen av primärvården spelar stor roll. Fritt läkarval med listning och kapitationsersättning (husläkarsystem) är avgörande för positiva effekter.
2. Folkhälsan förbättras och sjukvårdskostnaderna minskar genom lägre konsumtion av både sluten och öppen vård.
3. Lägre läkemedelskostnader genom att primärvården skriver ut billigare läkemedel effektmässigt jämbördiga med dyrare läkemedel.
Det talas mycket om prioriteringar i sjukvården. Både för den enskilda människan/patienten och för framtidens sjukvård i stort så är en satsning på primärvård med husläkare/familjeläkare den viktigaste prioriteringen. Den prioriteringen har också många liberala och mänskliga inslag som jag vill kämpa för .