Hur hög blir nästa skyltmast?
Frågan man ställer sig är vem som i framtiden ska bestämma hur stadsbilden ska se ut i Norrköping. Är det kommunens politiker och tjänstemän eller är det utländska företagskedjor?, skriver Benny Rydström.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Från ansvarig politiker eller tjänsteman efterlyste jag en motivering till varför man har beviljat byggnadslov för en så stor och hög skylt och eftersom inget svar har kommit har jag själv tagit reda på följande: I ett delegationsprotokoll av den 6 februari 2006 redogör handläggande bygglovingenjör för de riktlinjer som Byggnads- och miljöskyddsnämnden har för utformning och placering av skyltar. "Stolpskyltar ska ha en högsta höjd på åtta meter över mark. I undantagsfall kan högre skyltar godtas på grund av särskilda terrängförhållanden, men högst tolv meter."
I samma protokoll får man även veta att trots ovanstående riktlinjer gav nämnden år 2005 tillstånd för en stolpskylt med en höjd av 21 meter med motiveringen att "att högre skyltar kan tillåtas i undantagsfall, till exempel när det handlar om stora företagskedjor som har ett eget koncept för skyltning. För utländska företag är det viktigt att ha samma koncept världen över för att skydda varumärke och behålla statusen".
Slutligen får man av protokollet veta att bygglov beviljas för den aktuella Bauhaus-skylten. Bygglovet avser en skyltmast med 25 meters höjd. Detta väcker farhågor för vad som kommer att hända om andra utländska företag i Ingelsta Handelscentrum också skulle vilja skydda sitt varumärke och behålla sin status. Hur hög blir då nästa skyltmast?
Frågan man ställer sig är vem som i framtiden ska bestämma hur stadsbilden ska se ut i Norrköping. Är det kommunens politiker och tjänstemän eller är det utländska företagskedjor som vill skydda sitt varumärke och behålla statusen?
Vad säger man då på Bauhaus kontor i Järfälla? Jo, på frågan "hur höga är de skyltmaster Bauhaus har i svenska städer" svarar byggchefen på Bauhaus & Co KB Tommi Pakola "de är så höga som vi får bygglov till." Så där faller argumentet att man har samma koncept världen över.
Nya företagsetableringar i Norrköping är naturligtvis positivt för bland annat arbetsmarknaden, men trots sin iver att få hit nya företag bör våra politiker även värna vår närmiljö och de är säkert väl medvetna om att företagsetableringar grundar sig på marknadsmässiga analyser och inte på hur höga skyltmaster man får bygga.
Jag efterlyser fortfarande en förklaring till varför man beviljar bygglov till så höga skyltmaster från ordföranden i Byggnads- och miljöskyddsnämnden och inbjuder samtidigt Jan-Olov Öster till ett studiebesök i korsningen Rågången/Slåttergatan på kvällen när skylten är belyst.