Jämställda löner hjärtefråga för Handels

Att vi, som nu antyds av aktörer på arbetsgivarsidan, skulle använda oss av konflikthot på ett otillbörligt sätt eller att konflikten skulle drabba tredje man är helt gripet ur luften. Handels har tillsammans med sin motpart Svensk Handel en viktig roll för att utveckla branschen och det ligger inte i förbundets intresse att i onödan hota med konflikt. Det skriver Lars-Anders Häggström, ordförande Handelsanställdas förbund.

Norrköping2012-04-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I årets avtalsrörelse står mycket på spel. Förbunden i LO-samordningen har beslutat sig för att satsa på jämställda löner genom att fördela särskilda lönepotter till kvinnodominerade branscher med låga löner. En av dessa branscher är handeln. Men i förhandlingarna har arbetsgivarorganisationen Svensk Handel vägrat att acceptera jämställdhetspotterna.

För Handelsanställdas förbund är jämställda löner en hjärtefråga. Vi har kämpat för den
i tidigare avtalsrörelser och lyckats nå en samsyn med arbetsgivarsidan.

Att vi, som nu antyds av aktörer på arbetsgivarsidan, skulle använda oss av konflikthot på ett otillbörligt sätt eller att konflikten skulle drabba tredje man är helt gripet ur luften. Handels har tillsammans med sin motpart Svensk Handel en viktig roll för att utveckla branschen och det ligger inte i förbundets intresse att i onödan hota med konflikt. I detta fall har vi försökt med alla medel att förmå arbetsgivarparten att gå oss till mötes, innan vi till slut har tvingats ta detta steg.

I årets avtalsrörelse vill vi att handelsanställda ska få samma löneutveckling som andra grupper, räknat i kronor. Vi kräver alltså inte mer än vad som är rimligt och vad samhällsekonomin tål. Det måste finnas utrymme att justera orättvisa löneskillnader på svensk arbetsmarknad, där kvinnodominerade branscher lönediskrimineras i förhållande till manliga. Detta är vad LO:s och Handels krav handlar om.

Läs mer om