Jörgen Rundgren smiter från de svåra frågorna
Jörgen Rundgren (m) vet redan svaret på en folkomröstning. När det gäller de svåra frågorna, som till exempel hur den alternativa finansieringen ska gå till, har har han inte sagt särskilt mycket, skriver Lars Stjernkvist (s).
"Visst ska vi som förtroendevalda vara beredda att ställa oss i spetsen för starka lokala opinioner. Men vår uppgift är inte att förenkla eller fördunkla", skriver Lars Stjernkvist i sitt svar till Jörgen Rundgren (m).
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det verkar dock inte gälla alla förtroendevalda. Av Jörgen Rundgrens (m) artikel i NT förstår jag att han själv ser sig som ett undantag. För honom är uppenbarligen allting väldigt enkelt. Många vill ha en folkomröstning om Vrinnevisjukhusets framtid och därför vill han också ha en. De som är mot en omröstning är, enligt Rundgen, i själva verket mot ett väl fungerande sjukhus i vår stad. Själv försvarar han akutvården men också övrig verksamhet på sjukhuset. Pengarna är inget bekymmer, för med en privatisering blir allt lätt som en plätt.
Låt mig först slå fast; Norrköpingsbornas engagemang för sjukvården i allmänhet och Vrinnevisjukhuset i synnerhet är positivt. Jag har mött många oroliga vänner, grannar och andra Norrköpingsbor den senaste tiden. Men få har tyckt att frågan varit busenkel. En del har argumenterat för en skattehöjning, andra för höjda avgifter. Några har förståelse för att planerade behandlingar koncentreras till olika sjukhus, men protesterar mot försämringen av akutvården. Inte minst de med inblick i sjukvården menar att landstinget koncentrerar allt för mycket till Linköping och Universitetssjukhuset.
Jag tillhör de som har stor respekt för landstingets problem. Den medicinska utvecklingen ställer krav på allt mer avancerad och dyrbar utrustning. Till detta kommer de ekonomiska bekymmer som orsakats av lågkonjunkturen. Därför är det inte rimligt att säga nej till alla förändringar. Socialdemokraternas fullmäktigegrupp i Norrköping har uttryckt kritik på en mycket viktig punkt; Vi vill riva upp beslutet om akutsjukvården. Målet är en väl fungerande akut dygnet runt.
Självklart kostar kravet pengar. Därför har jag förstått att det förs en ständig dialog mellan landstings- och kommunpolitiker. För att vi i Norrköping ska lyckas måste vi självfallet påvisa vilka konsekvenser försämringen får, och framför allt, peka på alternativ för att klara ekonomin.
Jag anser att folkomröstningar ibland behövs för att lösa svåra politiska problem. Det finns frågor som vi folkvalda har anledning att i praktiken överlåta till väljarna för beslut. Därför är det fullt förståeligt att många som kämpar för sjukhuset också kämpar för en folkomröstning.
Men Rundgrens entusiasm är inte särskilt imponerande. För det första vet han redan svaret på frågan. Vi som bor i Norrköping vill ha en bra sjukvård. I de verkligt svåra frågorna, som följer av ja-svaret på den första, till exempel hur den alternativa finansieringen ska gå till, har Rundgren inte sagt särskilt mycket. För det andra är det inte han som ytterst ansvarar, det gör som bekant landstinget.
Därför tycker jag att Jörgen Rundgren vilseleder människor. Visst ska vi som förtroendevalda vara beredda att ställa oss i spetsen för starka lokala opinioner. Vi är väljarnas ombud. Men vår uppgift är inte att förenkla eller fördunkla. Vi ska synliggöra konflikter, och ta på oss den svåra uppgiften att formulera lösningar.
Just nu verkar det som om det trots allt blir en folkomröstning. I så fall hoppas jag att frågan som ställs är tillräckligt tydlig och avgränsad för att omröstningen ska fungera som påtryckning. Men som sagt, de verkligt svåra vägvalen återstår att göra, och i det sammanhanget smiter moderaterna i Norrköping.