Låg lön hotar utbildningssystemet

Fyra av tio lärare överväger att lämna yrket på grund av lönen enligt en undersökning från Lärarförbundet. Söktrycket till lärarutbildningen sjunker snart under en förstahandssökande per plats och sökande antas oavsett lämplighet. Det skriver Eva-Lis Sirén, förbundsordförande Lärarförbundet.

Att inte satsa på höjda lärarlöner leder till försämrad kvalitet i skolorna, enligt debattören.ARKIVBILD: KARIN MALMHAV/SCANPIX

Att inte satsa på höjda lärarlöner leder till försämrad kvalitet i skolorna, enligt debattören.ARKIVBILD: KARIN MALMHAV/SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2011-11-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan arrangerar Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, sin kongress i Norrköping. Men samtidigt som organisationen lanserat sin kampanj Sveriges viktigaste jobb som ska höja statusen för arbeten i kommunsektorn fortsätter lärarnas löner att vara låga jämfört med andra akademiska grupper med lika lång utbildning och stort ansvar, och jämfört med kollegor i andra länder. SKL behöver nu leva upp till avtalet där lärarlönerna konkret förhandlas - hos sina medlemmar kommunerna.

Lärarförbundet har tittat på årets löneutfall för lärarna i de kommuner som placerat sig bäst
i SKL:s öppna jämförelse. Det är relevant eftersom lärarnas avtal tydligt säger att goda resultat ska synas i lönekuvertet.

Vi ser att höga resultat inte sätter några djupare spår. Den genomsnittliga lönehöjningen i de 20 kommuner som placerade sig högst i jämförelsen och som har rapporterat in sitt utfall var 2011 2,14 procent. Snittet för de kommuner där ledamöterna
i SKL:s styrelse verkar är strax under rikssnittet, bara 1,98 procent. Och för de kommuner som placerat sig högt i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun är de låga 1,73 procent. Det är i alla tre exemplen nära avtalets lägstanivå på 1,5 procent. I relation till rådande inflation på 3,2 procent innebär det en rejäl reallönesänkning.

Bland kommunerna finns få exempel på rejäla satsningar. Positiva förebilder finns såsom Kalmar, Landskrona, Älmhult och Sollentuna. Men vi måste se många fler om utvecklingen ska kunna vändas.

Löneutvecklingen leder rakt mot en nationell lärarkris. Fyra av tio lärare överväger att lämna yrket på grund av lönen enligt en undersökning från Lärarförbundet. Söktrycket till lärarutbildningen sjunker snart under en förstahandssökande per plats och sökande antas oavsett lämplighet. Nu senast fick vi veta att antalet
sökanden till lärarutbildningen till våren 2012 har minskat med fyra procent. Och unga svarar i en undersökning att lönen är det främsta skälet till att avstå från att söka.

Därmed är de låga lärarlönerna ett samhällsproblem som redan hotar kvaliteten
i hela utbildningssystemet. För att undvika en lärarkris efterlyser Lärarförbundet 10 000 kronor mer i månaden till lärarna. Det är vad som krävs om vi ska kunna behålla de skickliga lärarna och för att läraryrket ska utgöra ett alternativ för dagens och morgondagens studenter. Sverige har inte råd att unga väljer bort lärarutbildningen till förmån för andra utbildningar på grund av lönen.

Nu är det upp till varje enskild politiker i landets kommuner att själv ha modet att prioritera satsningar på höjda lärarlöner. Alternativet är en nationell lärarkris och försämrad kvalitet i skolorna. Då kommer skolans resultat inte att höjas. Det kostar att satsa på lärarlöner, men det kostar ännu mer att låta bli.

Läs mer om