Låt kommunerna och staten ha ansvaret för sjukvården

I Sydsverige och Västra Götaland har storregioner bildats. Jag är mycket tveksam till en sådan utveckling.
Låt i stället kommunerna få ett större ansvar över de delar av sjukvården som redan i dag bedrivs i nära samverkan med kommunerna, skriver Lars Stjernkvist (s).

Norrköping2004-11-30 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Reaktionerna på min och Björn Erikssons artikel om landstingens och de regionala organens framtid har gjort mig ännu mer övertygad i sak. Det finns skäl att ifrågasätta dagens system med tre direktvalda nivåer.
SSU:s länsordförande Christoffer Karlsson tycker annorlunda (NT Debatt den 26 november). Trots det kan jag instämma i flera av hans argument.
Han har definitivt en poäng när han påpekar att debatten alltid måste börja med verksamheten, vad som behöver göras.

Jag delar också uppfattningen att vi ska ha en utvecklad kommunal självstyrelse. Gärna mäktigare kommuner och framför allt fler förtroendevalda. Christoffer Karlsson påpekar att omorganisationer inte löser alla problem och nämner akutsjukvården i Norrköping. Jag instämmer.
Debatten om sjukvårdens struktur hade varit lika svår och angelägen oavsett ansvarsfördelning mellan kommun, landsting och stat. Vi kommer att stå inför svåra vägval oavsett om besluten tas i Norrköping, Linköping eller Stockholm.
Dessutom håller jag med om att det är närmare till Linköping än Stockholm, apropå vårt förslag om att stärka det statliga inflytandet inom vissa områden. Men jag delar inte Christoffer Karlssons slutsats. Allt är inte bra som det är. I förra veckan träffades landstingspolitiker från Östergötland, Jönköping och Kalmar.

Beslut togs om fördjupat samarbete kring högspecialiserad vård. Runt om i vårt land pågår en utveckling mot större regioner. I Sydsverige och Västra Götaland har storregioner redan bildats.
Jag är mycket tveksam till en sådan utveckling. Då tror jag mer på att kommunerna får ett större ansvar över de delar av sjukvården som redan i dag bedrivs i nära samverkan med kommunernas vård och omsorg. Och att staten får ett större ansvar över till exempel högspecialiserad vård.

Det betyder inte att jag vill sudda ut Östergötland eller andra regioner. Vi behöver samverkan också på den nivån kring vissa frågor. Det går att samverka mellan kommuner genom indirekt valda församlingar. De är också demokratiskt valda, och kan kanske upplevas som ännu mer demokratiska eftersom ansvaret utkrävs lokalt.
Jag satt i riksdagen när beslut togs om försöksverksamhet med direktvalda storregioner. Jag var tveksam då, och är som sagt ännu mer tveksam i dag. Men framför allt vill jag och Björn Eriksson stimulera debatten med vår artikel. Fler än de närmast berörda regionpolitikerna måste inbjudas att delta.

Det finns en statlig utredning om ansvarsfördelningen mellan olika nivåer, och därför är det viktigt med debatt. Dessutom pågår som sagt en diskussion i flera landsting.
Och när diskussionen kommer i gång gör man alltid nya upptäckter. Det är till exempel inte varje dag som en gammal ärrad politiker blir beskylld av SSU:s ledande företrädare för att vara allt för våghalsig.
Läs mer om