Lönsamt att ta bort förmögenhetsskatten

Att den borgerliga regeringen inte tar bort förmögenhetsskatten på en gång beror på att allt måste finansieras, skriver Stefan Hagfeldt (m).

Norrköping2007-01-31 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Oppositionen angriper den borgerliga regeringen på alla möjliga och omöjliga sätt. Mot bättre vetande angriper de borttagandet av förmögenhetsskatten. Angreppet vore befogat om de kritiserade att borttagandet går för långsamt.
Fakta är att en förkrossande majoritet av våra främsta ekonomer i landet hävdar att förmögenhetsskatten driver kapital ut ur landet och missgynnar kapitalbildning, riskvillighet, investeringar och nyföretagande. Svenskt Näringsliv har räknat mycket försiktigt på att om bara tio procent av de utflyttade 500 miljarderna återvänder till Sverige så får staten in mer pengar i skatt än vad förmögenhetsskatten i sig beräknas inbringa. Det finns de som hävdar att det är över tusen miljarder kronor som flyttats ut ur landet och skulle då tio procent återvända så blir vinsten för staten över tio miljarder kronor, vilket är dubbelt så mycket som förmögenhetsskatten ger.
Skatteverkets generaldirektör Mats Skönstrand har uttalat sig i frågan och sagt att förmögenhetsskatten bör avskaffas. Han redovisar att det normalt inte är de förmögna som beskattas utan numera är det många vanliga människor som har fått höga taxeringsvärden på sina hus.

Tunga socialdemokrater som Kjell-Olof Feldt och P-O Edin har i klartext talat om hur förödande det är att ha förmögenhetsskatten kvar.
Enligt protokoll från skatteutskottets offentliga utfrågning av P-O Edin (regeringens skatteutredare) säger han bland annat följande: "Förmögenhetsskatten skadar svensk ekonomi. Detta är ett typexempel på en skatt som gör mycket stor skada och har väldigt liten positiv effekt. Sådana skatter skall vi inte ha i Sverige."
Han konstaterar vidare att det är ett politiskt problem att ta bort en skatt som socialdemokraterna hela tiden hävdat att den är rättvis, även om det skulle vara rättvisare att ta bort den.Han går vidare i sitt inlägg och framhåller att man måste vara ärlig mot väljarna och inte förtigas sanningen citat: "Jag tror i längden att det är en mycket dålig strategi, politiskt, för det är faktiskt att lura människor. Det är att stå för något som inte är sant och att säga att det här är en bra skatt från rättvisesynpunkt." Han tillägger följande citat: "Det är er uppgift att ta tag i problemet och gå ut och säga: Det här är ingen bra skatt, inte ens i mina värderingars vinkel. Om det är någonting som svenska folket i längden kommer att uppskatta, tror jag, så är det att ha ärliga politiker som vågar säga som det är, även om det ibland är lite obekvämt att visa hur verkligheten ser ut. Jag är övertygad om att om svenska folket skulle få veta hur det ser ut så skulle de säga: Ändra det, ta bort det, för det är inte rättvist." Han tillägger att nästan alla länder har avskaffat förmögenhetsskatten.

Att den borgerliga regeringen inte tar bort förmögenhetsskatten på en gång beror på att allt måste finansieras. Förmögenhetsskatten ger cirka fem miljarder kronor till statskassan och detta blir ett underskott första året men redan det andra året får statskassan in minst lika mycket. Efter ytterligare ett år blir inkomsten säkert det dubbla cirka tio miljarder kronor. De pengarna kan då användas till förbättringar av välfärden och att sätta fart på tillväxten.
Läs mer om