sy98d684
Det flesta av oss känner till att det pågår avtalsförhandlingar i Sverige, man har kommit så långt att flera konflikter står för dörren. Hur stor ska din lön bli? Man talar på arbetsgivarsidan om flexibilitet och moderna avtal, att facket är konservativt, men alla väntar på att industrin (männen) ska sätta märket. Ja, för i Sverige är det männen i industrin som är normgivande. Och här är man inte solidarisk om låglönesatsning. Tjänstemannafacken står inte upp för kronpåslag till de lägst avlönade.
Vi ska förhandla om hur vinsten ska fördelas mellan arbetstagarna och arbetsgivarna. Kravet från LO-förbunden är minst 700 kronor för den som har en lön under 25 000 kronor, detta i syfte att hindra att lågavlönade halkar efter ännu mer. 2,8 procent för den som tjänar över 25 000 kronor i månaden. Kraven är rimliga sett till omvärlden och till den svenska ekonomin.
Samtidigt går det bra för många företag i landet. Stockholmbörsen har stigit med 9,5 procent sedan årsskiftet (på tre månader). Det har skett utan förhandling med någon. På börsen i New York har aktieindexet på Dow Jones nått sin högsta nivå någonsin så nog finns det pengar i företagen. Det handlar bara om att fördela dem.
Men vi kan konstaterna att strejkvarslen inte beror på striden om hur stor din löneökning ska bli. Striden handlar om makten på arbetsplatsen och rätten till en trygg och säker arbetsmiljö. Till vilka villkor ska arbetet utföras i Sverige och vem kommer att utföra arbetet?
Vi behöver få ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden och det gäller allt från att skatter och arbetsgivaravgifter ska betala in till vårt krackelerande välfärdssystem.
De stora företagen driver på försämrade avtalsvillkor i sin jakt på ökade vinster till sina aktieägare. Desperata politiska partier under fyra procentspärren trumpetar ut att arbetsrätten måsten göras om och att arbetskraften måste bli billigare. Det betyder att du som löntagare riskerar att få sämre villkor på arbetsmarknaden. Svensk Näringsliv med Urban Bäckström är orolig för att den i dag helt fria arbetsinvandringen ska bli reglerad. Behöver jag påminna att vi har en ungdomsarbetslöshet på över 24 procent i landet? Ge ungdomarna utbildning till de lediga jobben i dag och utbildning till framtidens jobb, nu och inte i morgon.
I våra nordiska grannländer tryggar man nu sitt välfärdssystem genom olika åtgärder, vi får hoppas att det tas sådant beslut på den socialdemokratiska kongressen i april. Hur många röstberättigade finns i det så kallade utanförskapet i dag, arbetslösa, Fas 3:are, utförsäkrade och försörjningstagare? Ska ni använda er av er makt i valet 2014?