Möjligt ställa hårdare djurskyddskrav

Miljöpartiet vill se en ökning av andelen ekologisk och närproducerat kött där kraven på de ekologiska produkterna motsvarar de kriterier som ställs av KRAV-märkningen. Det skriver Catarina Engström (MP) och Margareta Fransson (MP).

Norrköping2012-03-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är mycket glädjande att de nu är möjligt att servera kött vid våra sjukhus, skolor och äldreboende som har tillkommit på ett sätt som innebär att lidandet för djuren kraftigt minskas. Det förutsätter förstås att landstinget och kommunerna tar sitt ansvar och ställer krav vid offentlig upphandling av livsmedel som följer den svenska djurskyddslagen.

Den svenska djurskyddslagen innebär bland annat att kött som vi köper ska komma från djur som har en viss yta att vara på, strängare regler för transporter, bedövning vid slakt och regler kring antibiotikaanvändning. Det här är också regler som regeringens expertorgan, Miljöstyrningsrådet, har använt som kriterier för god djurhållning.

Miljöpartiet vill att ambitionen skärps både för det konventionellt framtagna köttet och för det ekologiska. Har inte detta varit möjligt tidigare? Flera kommuner som har följt Miljöstyrningsrådets kriterier har fått avslag när upphandlingen har överklagats och prövats i domstol. Motiveringen till avslaget var att det inte är förenligt med lagen om offentlig upphandling (LOU) att man ställer krav som går utöver EU-lagstiftningen.

Nyligen vann dock Sigtuna kommun ett dylikt ärende i Stockholms kammarrätt. Därmed står det helt klart att svensk domstol försvarar möjligheten att ställa hårdare djurskyddskrav. Det innebär att vi nu kan jobba på ute i kommuner och landsting för att det offentliga Sverige tar sitt ansvar för att djur kan leva så goda liv som möjligt och att onödigt lidande undviks.

Miljöpartiet vill att allt kött som äts i Sverige ska komma från djur som skyddats av svensk lagstiftning eller motsvarande regler.

Miljöpartiet vill se en ökning av andelen ekologisk och närproducerat kött där kraven på de ekologiska produkterna motsvarar de kriterier som ställs av KRAV-märkningen. Det vi nu gör som landstingspolitiker är att se till att just landstinget tar det ansvaret.

Läs mer om