Östgötar - ta alltid hand om ditt kvitto

Om östgötarna är lika noggranna med att alltid ta kvitton som de var då de köpte julklappar skulle den schyssta konkurrensen öka. Det skriver Lars Herder, regionskattechef Skatteverket östra regionen.

Norrköping2012-01-05 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fler än åtta av tio, 84 procent, tror att kassakvittot spelar en stor roll för den sunda konkurrensen mellan företagen. Ändå är det många kunder som fortfarande inte tar kvitto. Skatteverket uppmanar nu alla östgötar att göra det till en vana att alltid ta kvitto. Varje år försvinner det ungefär 20 miljarder kronor i skattepengar inom kontantbranschen. Det motsvarar cirka 2 100 kronor per svensk. Det drabbar seriösa företagare som utsätts för orättvis konkurrens när företag kan dumpa priserna genom inte slå in alla köp i kassan och inte ta med det i sin redovisning.

Det är vanligast att inte ta kvitto i vardagliga situationer när man handlar för lägre belopp, exempelvis går på kafé eller lunchrestaurang, köper godis eller gör andra småinköp. Vad många inte tänker på är att detta kan möjliggöra svartarbete och ekonomisk brottslighet. Spåren leder ibland vidare till den organiserade brottsligheten som är ett växande hot mot samhället.

Det finns numera en lag som kräver att handlaren måste erbjuda kunden ett kvitto. Kvittot är beviset på att alla köp verkligen registreras i kassaapparaten och att svarta pengar inte stoppas vid sidan om. De allra flesta företag sköter sin redovisning och betalar sina skatter, medan ett begränsat antal oseriösa aktörer skor sig på andras bekostnad.

I somras startade Skatteverket en kampanj för att öka konsumenternas medvetenhet om att kvittot främjar schysst konkurrens mellan företag. Sedan kampanjen inleddes har andelen personer som alltid tar kvitto ökat i samtliga branscher i kontanthandeln. Dessutom ökar andelen personer som tror att kassakvittot spelar stor eller mycket stor roll för en sund konkurrens mellan företagen.

Det återstår dock mycket att göra, eftersom fortfarande bara drygt fyra av tio, 45 procent, alltid tar kvitto när de besöker restauranger eller kaféer enligt en undersökning vi har låtit göra. Om östgötarna är lika noggranna med att alltid ta kvitton som de var då de köpte julklappar skulle den schyssta konkurrensen öka.

Det räcker inte att de seriösa företagen och Skatteverket agerar. Genom att alltid be om kvitto kan alla konsumenterna i Östergötland bidra till schysst konkurrens för företagen och motverka skattefusk.

Läs mer om