Otryggheten i länet har ökat dramatiskt
Regeringen har svikit statens mest grundläggande uppgift, att sörja för medborgarnas trygghet, skriver Stefan Hagfeldt (m).
Att tala om ett fullständigt fiasko för den förda politiken är att ta till i underkant, skriver Stefan Hagfeldt (m).Foto: ROBERT EKEGREN/SCANPIX
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den socialdemokratiska regeringen har trots sina löften att skydda de svaga och utsatta grupperna svikit statens mest grundläggande uppgift, att sörja för medborgarnas trygghet och frihet från angrepp i form av våld och brott. Enligt en trygghetsundersökning utförd av länsförsäkringar undviker 35 procent av samtliga tillfrågade att gå ut ensamma på kvällar och nätter. Bland kvinnor är siffran 53 procent. Inte kan väl Thomas Bodström vara nöjd med att mer än hälften av alla kvinnor tvekar att gå ut ensamma på kvällar och nätter?
Statistik visar att endast 16 procent av anmälda brott klaras upp. Vad det gäller kvinnomisshandel klaras bara 23 procent upp och av våldtäkterna endast 13 procent. Vardagsbrotten, de brott som drabbar de flesta av oss, ligger samtliga under 5 procents uppklarande. Dessa siffror talar sitt eget språk. Att tala om ett fullständigt fiasko för den förda politiken är att ta till i underkant. Varför har det då blivit så här? Ja, många faktorer påverkar givetvis. När så många elever inte klarar att få godkända betyg i sin utbildning så hamnar de givetvis ofta utanför. Trots att vi är inne i den kanske bästa högkonjunkturen på 40 år så är det en och en halv miljon svenskar i arbetsför ålder som inte går till något jobb. Att arbetslöshet och utanförskap leder till många tragedier känner säkert Thomas Bodström till.
Thomas Bodström talar inte heller om vad det beror på att vi har så få poliser i dag. Socialdemokraterna stängde polishögskolan 1995 och höll den sedan stängd i fem terminer. Jag har i många år ställt frågan till Thomas Bodström varför socialdemokraterna stängde polishögskolan och därmed medvetet orsakade att det försvann åtminstone en polis varje dag. Någon förklaring måste det väl ändå finnas?
Före valet 2002 så framhöll jag i en debattartikel till Thomas Bodström att socialdemokraternas löften om 4 000 nya polistjänster i verkligheten bara skulle resultera i en mindre ökning av antalet poliser totalt. Förklaringen är givetvis att väldigt många poliser också går i pension. Thomas Bodströms svar var att år 2006 skulle det finnas 20 000 poliser i tjänst. Detta löfte visar sig i dag vara ett nytt fiasko för socialdemokratisk kriminalpolitik. Socialdemokraterna har också dramatiskt minskat på antalet civilanställda inom polisväsendet. Detta i sin tur har medfört en minskning av antalet poliser i yttre tjänst och en ekonomisk katastrof för de rättsvårdande myndigheterna.
År 1994 var det 693 anställda poliser i Östergötland och 240 civilanställda. År 2005 var det bara 643 anställda i länet samtidigt som de civilanställda hade minskat till 209. Otryggheten har ökat dramatiskt i Östergötland i takt med att polisstationer har lagts ned och många kvarvarande poliser har flyttats inomhus och satt sig bakom skrivbort istället för att vara i yttre tjänst.
Avslutningsvis så vill jag framhålla att straffskalorna givetvis skall användas i hela sin bredd. Normalbrottet skall bestraffas från mitten på straffskalan. Grova brott och återfall skall straffas i övre delen, lindrigare brott i den lägre. Staten måste i alla lägen sända ut signalen att brott inte tolereras.