I dag får de östgötar som är rika och välutbildade män bättre hälso- och sjukvård än de som är fattiga och lågutbildade. Detta trots att det faktiskt är så att den som har lägre inkomst och utbildning generellt är sjukare och har större behov av hälso- och sjukvård. Denna ojämlikhet fördjupas med borgerlig sjukvårdspolitik. För Vänsterpartiet är denna orättvisa, som faktiskt handlar om liv och död, oacceptabel och vår mest prioriterade fråga.
I grunden handlar denna ojämlikhet om att samhället inte är rättvist. Att resurserna är väldigt ojämnt fördelade. Dessutom ökar klyftorna mellan de rikaste och fattigaste kraftigt som följd av den borgerliga regeringspolitiken. Det finns dock åtgärder som man inom hälso- och sjukvården kan göra för att minska ojämlikheten i hälsa och i hur vi får vår sjukvård.
En av de mest grundläggande frågorna är att ha en väl utbyggd och sammanhållen primärvård. Det är viktigt att vårdcentralen ska finnas så nära som möjligt och att de ska tillhandahålla en bred kompetens för att kunna möta människor utifrån deras behov. Så mycket vård som möjligt ska bedrivas i primärvården.
Det vi ser i dag är att primärvården styckas upp och privatiseras. I Norrköping valde de styrande partierna att stänga två vårdcentraler för att bereda mark åt de privata aktörerna. Nu har det också framkommit via artiklar i NT att de har planer på att privatisera ännu mer av primärvården. Detta är en politik som medför ännu större skillnader i vilken vård som medborgarna får. Privat vård baserad på vinstintresse leder till en sämre sjukvård, särskilt för de mest utsatta.
De borgerliga partierna och Vrinnevilistan
i landstinget har också beslutat att höja avgifterna till hälso- och sjukvården i omgångar. Nu senast höjer de högkostnadsskyddet. Detta medför också att skillnaderna ökar mellan den som är rik och fattig. Redan i dag vet vi att det är många som avstår från att söka sjukvård av ekonomiska skäl och de blir ännu fler med ännu högre avgifter.
Vänsterpartiet vill bygga en hälso- och sjukvård för alla. Där kön och bakgrund inte ska spela någon roll för vilken vård man får. Därför har vi lagt förslag om sänkningar av patientavgifter samtidigt som vi avvisar en privatisering av sjukvården.