Profileringen av sjukhusen ska vara kvar
Jag är inte beredd att medverka till att profileringarna av sjukhusen ska suddas ut. Jag tror att vi medverkade till ett klokt beslut i huvudsak, skriver Björn Grip (v).
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är långt ifrån den bild och föreställning som de flesta i Norrköping känner. Den känsla som allmänheten har bibringats är att det har skett kraftiga nedskärningar under en lång följd av år och att vården därmed har försämrats.
Samtidigt visar årsredovisningen för landstinget - som ska diskuteras på nästa landstingsfullmäktige i maj - att under åren 2001 till 2005 har pengarna till verksamheten ökat med 1,4 miljarder kronor. 90 procent är sjukvård och sjukvårdens andel har snarare ökat än minskat. Mellan 2004 och 2005 har volymökningen varit 2,5 procent. Det är visserligen sant att neddragningarna under året dessförinnan var betydligt större, men sammantaget under de sju år, som vänsterpartiet ingått i majoritetskoalitionen, är det ändå kraftiga tillskott som tillförts verksamheten.
Varför är då människor oroliga och sluter upp i tusentals när Berit Malmqvist kallar? Det har naturligtvis förekommit överdrifter och direkta osakligheter i den offentliga debatten, men det finns självklart också konkreta anledningar till att människor oroas.
En sak är att profileringen har inneburit att rollen för det fina länslasarettet i Norrköping förändras. Det skapar oro.
En annan sak är att den förstärkning av kirurgiprofilen som kommer att bli Vrinnevis profil ännu inte är helt genomförd. Det skapar misstänksamhet.
Men framför allt - och paradoxalt - är det den "återställare" av akuten - som mitt parti medverkade till, som är ett problem. Det var nödvändigt, men skapade irritation och besvikelse inom den ortopediska kliniken när en del planerade operationer - knä- och höftledsproteser - överfördes till Motala. Den breda kompetens som fanns och finns bland läkarna kan därmed bli svårare att upprätthålla, om man inte är beredd att i större utsträckning arbeta på två ställen i länet.
Jag vill göra tre markeringar:
Profileringen ska vara kvar. Jag är inte beredd att medverka till att profileringarna av sjukhusen ska suddas ut. Jag tror att vi medverkade till ett klokt beslut i huvudsak, och framför allt om man ser framåt. Utvecklingen inom den medicinska forskningen leder sannolikt till ytterligare specialiseringar och behov av större patientunderlag för varje doktor för att upprätthålla sin specialkompetens. Det gör att den breda allmänortopediska verksamheten knappast kan klaras på varje sjukhus i länet. Man måste dela upp diagnoserna mellan sjukhusen.
Vänsterpartiet anser att upphandling av hela eller delar av ortopedkliniken är ett dåligt alternativ och vill inte medverka till detta. Samtidigt är det självklart att ortopeder måste finnas för att säkerställa akutverksamheten, och vi kan ställas inför faktum att hyrläkare eller andra provisoriska lösningar måste aktualiseras.
Jag anser att den brist på arbetsglädje som jag förstår flera av doktorerna känner är ett stort problem. Det har blivit ett bekymmer för hela sjukhuset. Om det finns en möjlighet att - utan att ändra profilen och inom nuvarande ekonomiska ram - förändra situationen är jag beredd att medverka till detta.