Rätt om lägstalöner och yrkespraktik

Parternas goda ambitioner förtjänar ett bättre öde än att användas av politiker och Svenskt Näringsliv som har ett helt annat syfte. Det skriver Lars-Anders Häggström, förbundsordförande Handelsanställdas förbund.

Norrköping2012-04-17 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter en minst sagt tuff avtalsrörelse har Handels medlemmar nu fått ett avtal med en jämställd lönesatsning för att lyfta en lågavlönad och kvinnodominerad bransch. Vi har begränsat arbetsgivarens möjlighet att stapla visstidsanställningar på varandra och hittat former för att få ordning och reda vid anlitande av bemanningsföretag.

Avtalet slår också fast att antalet heltidstjänster måste öka för att stärka och utveckla branschen. Som vanligt har vi åstadkommit garanterade löneökningar med en så kallad individgaranti, där alla garanteras en löneökning.

Men knappt hinner bläcket torka, förrän både politiker och Svenskt Näringsliv, som in i det sista motverkade en partsuppgörelse, kör igång sitt propagandamaskineri. Att de inte delar våra uppfattningar, både förstår och respekterar vi. Vi kan däremot aldrig acceptera att man far med direkt osanning och förvrängning av fakta. Så låt oss därför rätta och slå fast följande fakta:

 Handels avtal innebär att lägstalönerna för en 18-åring höjs med 3,26 procent eller 568 kronor.

 Löneökningarna för anställda i butik ökar med 3,33 procent eller 710 kronor.

 Löneökningarna för anställda på lager ökar med 2,8 procent eller 665 kronor.

 Yrkespraktiken är långt ifrån det som vissa regeringspartier utmålar som så kallade ungdomslöner eller ungdomsavtal. Det stämmer inte. Yrkespraktiken är begränsad och gäller för de drygt 3 000 elever som går ut Handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet varje år.

Syftet är en introduktion på arbetsmarknaden, färdighetsträning, men också att höja kompetensen och utveckla branschen. Det finns tydliga begränsningar för hur många praktikanter en arbetsplats får ha. Arbetsplatser med upp till 25 anställda kan ha en praktikant och är det fler anställda kan det finnas två.

Praktiken är på tolv månader och ska vara på heltid. Ungefär 75 procent av tiden är praktik och 25 procent utbildning. Alla ska ha en handledare. Under yrkespraktiken utgår en lön som är minst 75 procent av lägstalönen för en 18-åring med ett års branschvana; man får alltså betalt för den tid man arbetar.

I övrigt gäller kollektivavtalets villkor. Parternas goda ambitioner förtjänar ett bättre öde än att användas av politiker och Svenskt Näringsliv som har ett helt annat syfte.

Läs mer om