Reglering motverkar prispressen nedåt

I stället för att reglera priserna på konsumentnivå borde vi ägna oss åt att förbättra förutsättningarna för konkurrens mellan olika operatörer och se till att vi går från 27 olika marknader till en. Det skriver Gunnar Hökmark (M) i sett svar till Marita Ulvskog (S) och Anna Hedh (S), NT-Debatt, 23/9.

Norrköping2011-10-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan mobiltelefonins genombrott i mitten av 90-talet har utvecklingen varit entydig; konkurrensen mellan olika operatörer har skärpts och priserna på mobiltelefoni har sjunkit. Det gäller samtal, sms och datatrafik. Det gäller mobil kommunikation inom enskilda länder såväl som mellan olika länder. Det är inte en överdrift att beskriva denna utveckling som fantastisk.

De socialdemokratiska Europaparlamentarikerna Marita Ulvskog och Anna Hedh hävdar
i NT att telekomindustrin tar ut oskäliga priser på så kallad dataroaming och vill därför reglera priserna på EU-nivå. De påstår att tidigare prisregleringar av mobilsamtal och textmeddelanden varit framgångsrika och pressat priserna.
I själva verket har vi sett att prisregleringar låser priser på den reglerade nivån och motverkar prispressen nedåt.

När den första regleringen av roaming behandlades i Europaparlamentet 2007 tyckte jag det var bra att vi fick en reglering av hur olika operatörer tog ut kostnader mellan varandra, men jag motsatte mig en reglering på konsumentnivå. Prisregleringar har gjort att en prisutveckling som var på väg nedåt stannat av. EU-regleringen av roaming har med all sannolikt även bromsat priskonkurrensen på vanliga inrikessamtal. Hur mycket dyrare eller billigare samtal skulle vara utan regleringen kan vi inte veta. Samtidigt har intresset för operatörer att finna nya lösningar, och utveckla ny konkurrens, för att avveckla roaming upphört när priset blivit reglerat på en för dem bekväm nivå.

Det avgörande problemet är att vi har 27 marknader för mobil kommunikation i Europa i stället för en enda. I stället för att reglera priserna på konsumentnivå borde vi ägna oss åt att förbättra förutsättningarna för konkurrens mellan olika operatörer och se till att vi går från 27 olika marknader till en. I det långa loppet är det bara så priserna kan pressas.

Tyvärr är det så att Ulvskog och Hedh försvarar dagens priser och motverkar prispressen neråt. Det vinner ingen på förutom de bolag som inte behöver anstränga sig mer.

Läs mer om