replikNorrköping är inte någon förlorare

Moderaternas debattartikel har en ton av konflikt och rivalitet mellan länets olika delar. Men omstruktureringarna syftade ju till att möjliggöra en så god hälso- och sjukvård som möjligt för alla östgötar, skriver Agneta Niklasson(mp).

Att som moderaterna, gå in och peka på exakt hur många vårdplatser en viss avdelning ska ha tror vi är att vrida klockan tillbaka, skriver Agneta Niklasson(mp).arkivbild: SCANPIX

Att som moderaterna, gå in och peka på exakt hur många vårdplatser en viss avdelning ska ha tror vi är att vrida klockan tillbaka, skriver Agneta Niklasson(mp).arkivbild: SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2006-08-08 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Päivi Johansson (m), Jirina Klevstigh (m) och Elisabeth Söderqvist Karlssons (m) debattartikel i NT den 2 augusti är i långa stycken märklig med tanke på vilket parti de företräder. Deras artikel är en räcka synpunkter på hur vården organiserats av den styrande koalitionen, där miljöpartiet ingår som ett parti.
Det som annars brukar känneteckna moderaterna är ju snarare att politiker inte ska styra och ställa så mycket och i stället lämna över styrningen till de sjukvårdande yrkesgrupperna, företrädesvis läkarna, och till de allsmäktiga marknadskrafterna. Utifrån den moderata debattartikeln får vi som medborgare anta att moderata politiker kommer röra om rejält i grytan.

En annan aspekt på artikeln är ju den tråkiga tonen av konflikt och rivalitet mellan länets olika delar. Likt barn letar man efter vems godispåse som innehåller flest karameller, i stället för att se den oerhörda förmån det är att bo i ett län med en så fördelaktig geografi. Omstruktureringarna syftade ju till att möjliggöra en så god hälso- och sjukvård som möjligt för alla östgötar.
Ett principiellt problem med artikeln är att den utgår från ett sätt att mäta vårdkvalitet som är minst sagt gammaldags, nämligen i antalet vårdplatser som sorterar under en viss avdelning.
Den medicinsk - tekniska utvecklingen har tagit den vägen att numera kan allt mer vård ske i hemmet och vårdinsatser ske med hemgång samma dag eller påföljande. Detta måste väl ändå betraktas som positivt även om antalet sängplatser följaktligen minskar. Att olika delar av vården samarbetar på ett bättre sätt och därmed kräver mindre resurser är inte bara något bra, utan en förutsättning för att nya dyra behandlingsformer kan införas. Detta borde ju vara extra viktigt för en moderat som har ambitioner att kraftigt sänka skatten, men givetvis inte på en populists agenda.
Miljöpartiet vill att politikerna drar upp riktlinjerna för hur hälso- och sjukvården i stort får en struktur som kan möta människors behov på bästa sätt och tillhandahålla en så god vårdkvalitet som möjligt nu och i framtiden. Att som modraterna gör, gå in och peka på exakt hur många vårdplatser den och den avdelningen ska ha tror vi är att vrida klockan tillbaka till något gammalt och förlegat. Det är ett faktum att alla delar av länet får lika mycket resurser enligt en fördelningsnyckel som tar hänsyn till en mängd faktorer, till exempel åldersstruktur och socioekonomi. I övrigt har vi fullt förtroende för att vården, även i öster, organiserar sig på bästa sätt utifrån de förhållanden som råder inom ens ansvarsområde.

Avslutningsvis är det viktigt att poängtera att de förändringar som skett varit just en omstrukturering och verkligen inte en centralisering! Debattartikeln nämner inte med en rad allt det som utökats eller tillförts Vrinnevisjukhuset. Några få exempel: Flyktingmedicinskt centrum, ny smärtenhet, bröstcanceroperationer, ögon- och öronoperationer, dag/dygnskirurgi inom ortopedi, bäckenbottenkirurgi och planerade kejsarsnitt. Listan kan göras mycket längre. Även om vi på det bestämdaste värjer oss från att utse vinnare, måste man konstatera att Norrköping i vart fall inte är en förlorare. Vinnare är snarare alla östgötar som kan garanteras en trygg och säker vård i världsklass.
Läs mer om