Retorik om metod provocerar

LRF vill värna miljön, men tror inte att 100 % ekologisk mat är rätt väg att gå.

Peter 
Borring.

Peter Borring.

Foto: Daniel Bennelid

Norrköping2014-12-04 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska samhällsdebatten håller som bäst på att sätta krokben för ett av världens mest miljöeffektiva jordbruk genom att ställa två olika produktionsmetoder mot varandra. Ekologisk matproduktion mot konventionell.

Debatten blir ännu värre vid tanke på att 50 procent av maten vi konsumerar är importerad och oftast inte är producerad enligt samma högt ställda krav som gäller för den svenska matproduktionen.

Detsamma gäller för många importerade ekologiska produkter i jämförelse med svenska ekologiska, exempelvis kan regler om vilka gödselmedel som är tillåtna och storlek på stallutrymmen skilja.Just därför blir det så provocerande för LRF när diskussionen om jordbruk förs med retoriken ”giftjordbruk” mot ”naturligt jordbruk”. Ingen skulle fundera över att kalla vår utmärkta sjukvård för giftvård och föreslå en extra skatt på alla vanliga mediciner för att överföra pengar till forskning och utveckling av naturläkemedel och homeopati.

I jordbruksfrågor anses detta förhållningssätt helt ok och vedertaget, trots att växtskyddsmedlen är framtagna för att skydda växten från svampar och skadeinsekter och behålla skörden. Förhållandevis höga skördar är något som vi i den utvecklade delen av världen kunnat ta för givet tack vare växtskyddsmedel och mineralgödsel.

De växtskyddsmedel som används i Sverige ställs emot hur de påverkar hälsa, miljö och vatten. De mediciner som dagligen tas är (för det mesta) rigoröst testade farmaceutiskt men inte miljötoxiskt. Läkemedel som för övrigt verkligen rinner ut direkt i våra vattendrag till väldigt stor del.

Utan att förespråka mera skatt på läkemedel vore det än mera legitimt att styra den användningen i mera miljövänlig riktning än att lägga så mycket fokus på att minska ett av världens miljöeffektivaste jordbruk - det svenska konventionella.

När vi nu ser en kraftig efterfrågan på ekologisk mat behöver vi alla påminnas om att vi behöver ett konventionellt jordbruk i botten som levererar stabila skördar som garanterar försörjning. Det är viktigt att vara medveten om att den ökade efterfrågan på ekologisk mat sker från en marknadsandel på cirka fem procent.

LRF vill värna miljön, men tror inte att 100 % ekologisk mat är rätt väg att gå. Parallellt med detta måste svenska bönder än mer möta upp den ökade efterfrågan och ta tillvara den affärsmöjlighet som finns i det ekologiska sortimentet, så att inte importen tar över även där.

Den nuvarande politiska diskussionen bygger i princip på hur vi kan få det ekologiska jordbruket att växa på bekostnad av det vanliga svenska miljöanpassade jordbruket. LRF skulle helst se att debatten i stället fokuserar på de flaskhalsar som hindrar den ekologiska utvecklingen.

För den ekologiska växtodlingen är brist på växtnäring ett stort hinder. I dag har de ekobönder som saknar egna djur nytta av konventionella djur både i form av stallgödsel och benmjöl. Så sluta käbbla om miljönytta i olika system och lägg krutet på att få fram vettiga ekologiska gödselmedel till rimliga priser. Skatt på mineralgödsel gynnar inte detta.

lantbrukare som odlar både ekologiskt och konventionellt

Lantbruk. Den nuvarande politiska diskussionen bygger i princip på hur vi kan få det ekologiska jordbruket att växa på bekostnad av det vanliga svenska miljöanpassade jordbruket, skriver debattören. ?Arkivbild: Seth Perlman / TT
Lantbruk. Den nuvarande politiska diskussionen bygger i princip på hur vi kan få det ekologiska jordbruket att växa på bekostnad av det vanliga svenska miljöanpassade jordbruket, skriver debattören. ?Arkivbild: Seth Perlman / TT
Läs mer om