Sjukvårdsupplysning i kaos

I lördags fick landstingets sjukvårdsupplysning drygt 7 500 påringningar från febriga och influensadrabbade östgötar, men bara tio procent av samtalen kom fram. Patientsäkerheten är hotad, menar sjuksköterskorna som svarar
i telefon.

norrköping2003-12-30 10:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Landstingets nya länsövergripande sjukvårdsupplysning som öppnade för snart tre månader har stora problem med långa väntetider och samtal som kopplas bort. Under vardagar kommer mellan 60 och 70 procent av alla som ringer i kontakt med sjukvårdsupplysningen och någon av det tiotal sjuksköterskor som ger råd och hjälp på telefon. Under helger får betydligt färre svar. En tillgänglighet sjuksköterskorna vid Hageby vårdcentral i Norrköping tycker är långt i från acceptabel. De menar att patientsäkerheten satts ur spel när de inte längre kan ringa tillbaka till alla som söker deras hjälp.
- De senaste åren, innan den länsövergripande organisationen infördes, hade vi här i östra länsdelen hundra procents tillgänglighet.Alla som ringde jouren kom fram och blev uppringda i och med att vi hade samma system som används på de flesta vårdcentraler. Nu är det många patienter som inte ens kommer in i telefonkön innan de kopplas bort, säger Rigmor Lövbom, avdelningschef vid Hageby vårdcentral.
Värre är att sjuksköterskorna inte vet hur många. För de 7 500 påringningarna i lördags motsvarar inte lika många personer.
- Det är en omöjlighet som bara visar hur fel det här systemet är. Förklaringen är att många har ringt flera gånger i hopp om att komma fram. Någon lär ha ringt 60 gånger på en timme i lördags. En del ger upp, andra väljer att åka direkt till vårdcentralen för att få råd och hjälp.
I fredags, annandag jul, visar sjukvårdsupplysningens egen statistik att 13 procent av påringningarna fick svar. 5 624 påringningar och 742 svar på de tre jourcentralerna och den centrala sjukvårdsupplysningen i Linköping. På juldagen räknades 2 909 inkommande samtal till sjukvårdsupplysningen, 794 besvarades.
- Julafton såg mera normal ut, av 921 inkommande samtal fick 551 svar, säger Rigmor Lövbom som ändå inte tycker att det är rimligt att knappt 60 procent av alla som ringer får svar.
Den 1 oktober införde landstinget en ny länsövergripande sjukvårdsupplysning med ett gemensamt 0771-nummer. Under dagtid på vardagar kopplas alla samtal till den nya sjukvårdsupplysningen i Linköping. På kvällar, nätter och helger när vårdcentralerna är stängda kopplas samtalen även till de tre vårdcentraler i länet som har jourmottagning. I Norrköping är det Hageby vårdcentral, i Linköping Torkelbergs vårdcentral och i Motala Mariebergs vårdcentral.
- Under jourtid svarar vi på telefonsamtalen i turordning, oavsett vilken jourcentral vi sitter på. Det leder till en mängd dubbelarbete eftersom vi inte kan boka en läkartid för någon i Motala och tvärtom. Vi har nämligen olika bokningssystem som vi inte kan se mellan vårdcentralerna.

Omväg till läkaren
Därför får sjuksköterskan i Norrköping som tar emot ett samtal från Linköping be att få ringa upp om hon tror att den som ringer behöver träffa en läkare. Därefter får hon faxa uppgifterna om patienten till Torkelbergs vårdcentral i Linköping. Sedan får sjuksköterskan i Linköping ringa upp patienten i sin tur för att göra en ny bedömning. Ska patienten träffa doktorn eller inte.
- Eftersom vi inte vet hur mycket de har att göra på de andra jourcentralerna kan vi inte heller lova patienter i Linköping och Motala att få komma till vårdcentralen. Det blir en mängd dubbelarbete som dessutom inte är speciellt bra för patientsäkerheten med allt faxande, säger Birgitta Nilsson, en av de sjuksköterskor som känner sig ganska sliten efter julhelgens jourpass.
För på jourcentralerna ingår inte bara att svara på frågor i telefon, sjuksköterskorna ska också ta hand om patienterna som kommer till vårdcentralen
Vi i Norrköping kan inte hjälpa dem som ringer från Motala med vägbeskrivning eller namn på distriktssköterskan, den kännedomen har vi inte. Däremot kan vi det i den östra länsdelen, det hade varit så mycket enklare om man lyssnat på oss och våra erfarenheter innan man gjorde den nya sjukvårdsupplysningen, säger Birgitta Nilsson.
Sjuksköterskorna på de tre jourcentralerna har i ett gemensamt brev till landstingsledningen kraftigt kritiserat den nya sjukvårdsupplysningen. De kan tänka sig ett gemensamt telefonnummer, men att patienterna sedan får välja vilken stad de vill kopplas till.
- Det är enkelt, tryck ett för Hageby, tryck två för Torkelberg och så vidare. Man kan ha ett alternativ för ren sjukvårdsupplysning också om man vill. Det skulle göra det både lättare och säkrare för patienterna och oss, säger Birgitta Nilsson.
Läs mer om