Storleken på regionen har ingen betydelse

Har verkligen just antalet invånare i en viss region betydelse? Nej, däremot har den demografiska sammansättningen betydelse för en regions utveckling. Det skriver Kenneth Holmberg i svar till Lars Bergkvist och Bertil Swartz (NT 110413).

Norrköping2011-04-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Herrarna Lars Bergkvist och Bertil Swartz från Fjärde Tankesmedjan hävdar att Östergötland-Sörmland är en för liten region mot vad herrarna Lars Stjernkvist (S) och Fredrik Bergqvist (M) hävdar. De anser att befolkningsunderlaget blir för litet i den regionen.

Men har verkligen just antalet invånare i en viss region betydelse? Nej, däremot har den demografiska sammansättningen betydelse för en regions utveckling, det vill säga hur stor andel pensionärer och skolbarn det finns och framförallt hur stor andelen förvärvsarbetande är.

Fjärde Tankesmedjans representanter försvarar sin hållning med användande av ett par klyschor där det heter, "Vår nya region blir då tillräckligt stor befolkningsmässigt för att kunna hävda sig i svensk och internationell konkurrens" och "Vår nya storregion blir då så stor att den har en egen inneboende kraft och förmåga att växa och skapa välstånd".

Om man har dessa argument för att hävda ekonomisk framgång för en region så måste man ställa sig frågan hur kunde lilla Sverige bli ett av världens rikaste länder? Inte bara Sverige utan även Schweiz, Norge, Finland, Danmark och även Israel är ju bevis för tesen; less is better.

Bergkvist och Swartz motsäger sig själva när de så riktigt påtalar att Jönköping anser sig klara sig på egen hand i jämförelse med att ingå i en region tillsammans med Linköping och Norrköping. Linköping-Norrköping är ju en betydligt större region än vad Jönköping är.

Däremot har de rätt i att skapandet av en ny region borde ha sin utgångspunkt utifrån ett arbetsmarknads-/utbildningsperspektiv som i sig är en grund för tillväxt och välstånd.

Läs mer om