Landsortsskolorna har ofta större utmaningar än de skolor som geografiskt ligger nära eller i staden. Sviktande elevunderlag, svårigheter vid nyanställningar, problem att rekrytera tillfälliga vikarier och därtill en grundpeng som inte motsvarar de behov som barnen har är några av de utmaningar Vikbolandets skolor brottas med. Vi är en garvad, men trött lärarkår som undrar hur politikerna prioriterar.
Senaste årens årsbokslut på Vikbolandsskolan har alla visat underskott. Det är inte ett resultat av ett passivt ledningsarbete utan snarare en stark indikation på att budgetramen är felaktig. Ingen hänsyn har tagits till de problem som i dag kan tillskrivas en landsortsskola. De ekonomiska ramarna har drivit fram besparingar på stöd till elever, läromedel, datorer, kompetensutveckling och vikarier.
Kommunen delar upp skolornas ekonomi i en grundpeng samt en strukturpeng. Grundpengen är densamma för samtliga skolor, men strukturpengen skiljer sig med hänsyn till om eleverna har invandrarbakgrund, föräldrarnas utbildningsbakgrund samt om eleverna har ensamstående föräldrar. Strukturpengen är tänkt att kompensera social utsatthet.
Vikbolandsskolan är en av de skolor i kommunen som får lägst strukturpeng. Den totala elevpengen är drygt 50 procent lägre än för den skola som får högst strukturpeng. Det anser vi är för stor skillnad. Strukturpengen kan tyckas utgöra en liten del av den totala budgeten, men är i dagsläget avgörande för en skolas utveckling.
Skolan tampas också med många andra problem som är direkt kopplade till skolans geografiska placering. En skola som ligger 25 kilometer från city får naturliga problem att rekrytera behöriga lärare. Många söker stadsnära tjänster och skolan har svårt att konkurrera med samma lönesättning som innerstadsskolorna när en stor del av lönen äts upp av transportkostnader till och från jobbet.
Ännu större problem blir det att rekrytera deltidstidstjänster. Vem vill pendla 25 kilometer för att jobba 40 procent? Problematiken blir densamma när det gäller tillfälliga vikarier. Allt som oftast löser vi varandras influensor genom att avstå egen planeringstid. Vi avsätter mer och mer tid till att vikariera för varandra. I slutänden påverkar detta resultaten negativt .
Därtill ska också läggas många familjehemsplaceringar med barn i behov av stort stöd, problem att få ekonomiskt hållbara klasser samt kostnader för resor till sportaktiviteter, simträning eller kulturella besök inne i Norrköping. Transportpengar som kommunen inte kompenserar.
Våra elever faller inte inom ramen för strukturpengen, men samtidigt finns de andra parametrarna som vi anser att ni politiker måste ta hänsyn till vid fördelningen av resurser. Fördelningen är avgörande för att skapa en likvärdig skola. Vikbolandets elever är värda samma förutsättningar som eleverna inne i Norrköping. Vi vill utbilda dem så att de kan bidra till Norrköpings utveckling, men då måste ni politiker ge oss rätt verktyg i verktygslådan.