Sverige kan inte förbjuda alla kemikalier

Norrköping2014-02-14 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Helena Leander (MP), Annika Lillemets (MP) och Bengt Cete) vill förbjuda bisfenoler, utvidga dagens ftalatförbud och förbjuda farliga parabener (EK 3/2). Tyvärr är deras goda ambitioner inte genomförbara. Anledningen är att EU har en harmoniserad kemikalielagstiftning. Det betyder att vi inte kan förbjuda alla kemikalier i Sverige, hur gärna vi än vill. Det enda sättet att få till ett kemikalieförbud är därför att bearbeta EU.

Att Leander, Lillemets och Cete inte tycks känna till den europeiska lagstiftningen är oroande. EU:s kemikalielagstiftning är ett problem för länder som Sverige, som vill gå längre. Nyligen behandlades ett ärende i EU-domstolen som kan begränsa medlemsländernas rätt till nationella regler på kemikalieområdet ännu mer. Miljöminister Lena Ek (C) har vid flera tillfällen tagit upp frågan med EU-kommissionen och sagt att hon inte delar kommissionens uppfattning.

När det gäller hormonstörande ämnen samarbetar Lena Ek (C) bland annat med Danmarks och Frankrikes miljöministrar för att öka möjligheterna till nationella förbud.

På svensk nivå har regeringen på Lena Eks (C) initiativ gett Kemikalie-inspektionen i uppdrag att ta fram en handlingsplan för en giftfri vardag. Handlingsplanen, som fick ökade anslag i årets budget, fokuserar särskilt på att skydda barn och unga från kemikalier. Centerpartiet vill också införa en särskild skatt på farliga kemikalier, en möjlighet som ska utredas under året.

På kommunal nivå arbetar vi också för en giftfri vardag. Centerpartiet i Norrköping uppmärksammade frågan i kommunfullmäktige förra året. Då framkom det att kommunen inte varit speciellt aktiv i frågan. Centerpartiet har därför föreslagit att tempot ska öka, bland annat genom att utvärdera vad som har gjorts och vad som ska göras framöver. För att din vardag ska bli fri från gifter måste vi börja där du är. Det kallar vi närodlad politik.

Läs mer om