Tvinga inte fram ett ensidigt val
Det är bra att det görs satsningar för att öka tillgången på alternativa fordonsbränslen men vi tror att marknaden själva kan reglera utbyggnaden i takt med ökad efterfrågan utan inblandning från staten, skriver centerpartiets Christian Widlund om regeringens lagförslag.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tanken med att öka tillgången på alternativa fordonsbränslen är bra men sättet som socialdemokraterna och miljöpartiet väljer att göra det på är katastrofalt. Förutom att själva idén med att regeringen ska bestämma vilka produkter som ska erbjudas på marknaden, för tankarna tillbaka till gamla Sovjettiden, så anser vi att denna lag är förödande för utvecklingen av alternativa bränslen i Sverige. Lagen innebär att bensinstationerna tvingas göra investeringar i helt nya anläggningar, investeringar som de inte kan vara säkra på att få tillbaka. Med detta krav på sig innebär det att bensinstationerna naturligtvis väljer att investera i den billigaste typen av anläggning.
En anläggning för bränslet E85, vilket är en blandning av etanol (85 procent) och bensin (15 procent), innebär i dag en investering på cirka 300 000 kronor medan en anläggning för biogas (vilket är helt fritt från fossilt bränsle) innebär en investering på ca 3 miljoner kronor. På detta sätt gynnas alltså etanol ensidigt som alternativt fordonsbränsle. Både etanol och biogas kan tillverkas i Sverige, men en stor del av den etanol som säljs i Sverige i dag importeras från Brasilien.
Det är bra att det görs satsningar för att öka tillgången på alternativa fordonsbränslen men vi tror att marknaden själva kan reglera utbyggnaden i takt med ökad efterfrågan utan inblandning från staten. Dagens höga bensinpris gör att kunderna mer och mer söker billigare alternativ för driften av sina fordon och allt fler biltillverkare erbjuder idag bilmodeller som kan köras på alternativa bränslen. Detta tillsammans skapar en högre efterfrågan på både biogas och etanol. NT skrev den 27 maj i en artikel att försäljningen av biogas i Sydkrafts anläggning i Norrköping ökade med 60 procent under första kvartalet 2005 jämfört med närmast föregående kvartal.
I Norrköping finns i dag företag som producerar både etanol och biogas, dessutom så finns planer på ytterligare etablering av företag som vill producera biogas i Norrköping. Med tanke på att dessa företags möjligheter att utvecklas och chanser till att skapa nya arbetstillfällen i Norrköping begränsas kraftigt av detta lagförslag, är det en stor gåta hur Norrköpings kommun kan stödja detta förslag.