Vi bör ändra reglerna i Sverige angående SFI-bonus anser jag eftersom den inte inkluderar alla och är kostsam. Själv är jag både SFI-lärare och politiker för Miljöpartiet.
Skolverket skriver: SFI-bonus innebär att vissa nyanlända invandrare (folkbokförda från
1 juli 2010) som slutfört kurs 1B, 2C eller 3D inom SFI kan bli beviljade en bonus. Beroende på
vilken kurs den studerande har slutfört kan hon eller han beviljas 6 000, 8 000 eller 12 000 kronor.
Skollagen säger: För att SFI-bonus ska lämnas måste minst betyget godkänt ha uppnåtts inom tolv månader från det att utbildningen startade, dock senast inom femton månader från den dag då den nyanlände första gången folkbokfördes
i en kommun.
Med tanke på att SFI-bonusen inte inkluderar sjukskrivning och föräldraledighet så kan det hända att en elev går på SFI i någon månad sedan blir eleven föräldraledig i till exempel åtta månader.
Då blir elevens totala SFI-tid några månader och det är stor risk att eleven inte blir beviljad bonus eftersom det är mycket svårt att klara ett helt steg på så kort tid. Det leder till besvikelse för de som verkligen kämpat.
Detta kan bli en jämställdhetsfråga och det skulle vara intressant att se hur många män respektive kvinnor som blivit beviljade bonus. Ett uppehåll i studien som föräldraledighet eller sjukskrivning borde räknas bort från studietiden och den totala tiden på SFI skulle rimligen vara det som ger bonus.
Jag anser att SFI-bonusen borde slopas och att pengarna i stället skulle läggas på att utveckla SFI och själva strukturen på utbildningen. Namnet på SFI anser jag borde vara svenska som andraspråk och det skulle inkluderas i det ämnet svenska som andraspråk i kursplanen. Svenska som andraspråk inom vuxenutbildningen kunde vara uppdelad i nybörjarkurs och fortsättningskurs.